Derfor er rejseoplevelser en god investering

21. marts 2016

En problemstilling, vi alle har stået i fra tid til anden, er om vi skal bruge vores penge på rejser eller materielle ting.

Skal vi med andre ord have en tur til Berlin med kæresten, eller vil vi hellere bruge pengene på et nyt sæt højtalere? I stedet for selv at gætte, hvad vi bliver mest glade for, så lad os lade videnskaben tale.

Der er nemlig solid evidens for, at vi bliver mest glade af at bruge vores penge på at købe oplevelser i stedet for materielle ting.

Materielle ting er sjovest før vi har dem

Forskning viser, at vi faktisk får mest glæde ud af vores materielle anskaffelser, før vi har dem.

Før vi køber noget sparer vi op til det, overvejer hvad vi gerne vil købe og læser om hvad vi køber. I denne periode op til købet glæder vi os til vi har den pågældende genstand. Den glæde, forventningens glæde, er stærkere end glæden, vi opnår ved at købe tingen.

Vi er glade i nogle timer, måske endda i et par dage. Men glæden viger hurtigt bort. Vi tænker ikke tilbage på det fjernsyn vi købte for et år tilbage med glæde. Fjernsynet er der bare og vi vænner os til det. Det bliver bare endnu en ting.

Dette fænomen har været med til at give ”rat race” – det, at du arbejder hårdere og hårdere for at købe flere tig – sit navn. Du løber i cirkler, for du bliver kortvarigt glad for det, du køber, og så skal du i gang med at købe den næste ting.

woman-570883_640

Oplevelser med andre mennesker virker

Videnskaben er klar, når den svarer på, hvad du skal bruge dine penge på i stedet:

Oplevelser – helst med andre mennesker.

Oplevelser nyder vi i øjeblikket, ligesom når vi køber en ny ting. Men i modsætning til en ny ting, så kan vi også tænke tilbage på oplevelsen med glæde. Det gælder især, hvis vi har oplevet sammen med andre mennesker.

Når vi er sammen med de mennesker efter oplevelsen, kan vi tænke tilbage og referere til oplevesen. Du har skabt et bånd sammen med de andre mennesker. Det skaber glæder.

Hvis du vil give glæde dig en ven, skal du derfor overveje at købe oplevelsesgaver i stedet for ting. Vil du gerne selv være ”mere glad”, så få nogle flere oplevelser i rygsækken sammen med dine venner og veninder.

Det behøver ikke at være dyrt, når du skal ud at rejse. Rejsentil.dk har før skrevet 7 tips til, hvordan du kan spare penge på rejsen. Nøjes du med at rejse inden for Europa, kan du finde flybilletter fra få hundrede kroner i dag. Når først du er landet, er det ofte billigere at være i det pågældende land end Danmark, der har nogle af de højeste leveomkostninger i landet.

H.C. Andersen sagde, at rejse er at leve. Senere forskning har om noget vist, at det at rejse også er at glædes. Og er det ikke i sidste ende meningen med livet? 🙂