Top 45 seværdigheder i Rom (2024)

Hvad skal man se i Rom? Her får du de 45 bedste attraktioner i Rom og en guide til hvilke ting, som er værd at se og opleve i Rom.

Rom har en lang historie og er berømt for sine seværdigheder. I denne guide får du 45 seværdigheder, du bare skal opleve i Rom, hvis du besøger byen.

Top 45 seværdigheder i Rom

 1. Colosseum
 2. Vatikanmuseet
 3. Piazza Navona
 4. Den spanske trappe (Piazza di Spagna)
 5. Tiberen
 6. Forum Romanum
 7. Musei Capitolini
 8. Trevi-fontænen
 9. Pantheon
 10. Trastevere
 11. Via del Corso
 12. Peterskirken
 13. Roms pizzeriaer
 14. Stadio Olimpico
 15. Den Jødiske Ghetto (Ghetto Ebraico)
 16. Castel Sant’Angelo (Engelsborg)
 17. Galleria Borghese
 18. Vittoriano (Monumento a Vittorio Emanuele II)
 19. Santa Maria Maggiore
 20. Piazza del Popolo
 21. Terme di Caracalla
 22. Basilica di San Giovanni in Laterano
 23. Via Appia Antica
 24. Domus Aurea
 25. Palazzo Colonna
 26. Palazzo Valentini
 27. Villa Farnesina
 28. Museo Nazionale Romano
 29. Ostia Antica
 30. Palatino (Palatinerhøjen)
 31. Campo de’ Fiori
 32. Foro Traiano
 33. Foro di Augusto
 34. Arco di Costantino
 35. Acquedotto Claudio
 36. Circo Massimo
 37. Giardino degli Aranci (Appelsinhaven)
 38. Tempio di Ercole Vincitore
 39. Galleria Sciarra
 40. Quartiere Coppedè
 41. Bocca della Verità
 42. Porta Alchemica
 43. Passetto di Borgo
 44. Villa Doria Pamphilj
 45. Via Margutta

1. Colosseum

Hvis du planlægger at besøge Rom, skal du sørge for at tilføje Colosseum til din liste over seværdigheder du skal opleve. Dette ikoniske gamle romerske amfiteater er et must for enhver historieinteresseret.

Byggeriet af Colosseum begyndte i 72 e.Kr. under kejser Vespasian og blev afsluttet i 80 e.Kr. under kejser Titus. Colosseum var oprindeligt kendt som det flaviske amfiteater efter det kejserdynasti, der byggede det.

Colosseum blev brugt til gladiatorkampe og andre offentlige forestillinger som f.eks. dyrejagter, henrettelser og dramaer. Det kunne rumme op til 50.000 tilskuere og var det største amfiteater i den romerske verden.

I dag er Colosseum en UNESCO-værdighed på verdensarvslisten og en af Roms mest populære turistattraktioner. Besøgende kan udforske det indre af Colosseum og se den spektakulære arkitektur og teknik.

Officiel hjemmeside: parcocolosseo.it

2. Vatikanmuseet

Vatikanmuseet er et af de ældste og mest berømte museer i verden. Det ligger i Vatikanstaten, som er en selvstændig stat i Rom i Italien. Vatikanmuseet indeholder en massiv samling af kunstværker og genstande fra hele verden, og de er et populært turistmål for både kunstelskere og historieinteresserede.

Vatikanmuseet blev grundlagt i begyndelsen af det 16. århundrede af pave Julius II. På det tidspunkt var Vatikanbiblioteket et af de eneste biblioteker i Europa, der indeholdt en stor samling af gamle tekster og manuskripter. Julius II indså, at disse tekster og manuskripter ville være meget mere tilgængelige for de lærde, hvis de var åbne for offentligheden, så han besluttede at åbne et museum for at udstille dem. Ud over tekster og manuskripter fra Vatikanbiblioteket bestilte Julius II også kunstnere som Raphael og Michelangelo til at skabe kunst til det nye museum.

Vatikanmuseet åbnede officielt for offentligheden i 1771 under pave Clemens XIV. Siden da har det gennemgået adskillige udvidelser og renoveringer. I 2019 gennemgik de deres største renovering i over 50 år. Renoveringen tilføjede over 2.000 nye kunstværker til samlingen samt opdaterede udstillinger og gallerier.

Officiel hjemmeside: museivaticani.va

3. Piazza Navona

Piazza Navona er en af de smukkeste pladser i hele Rom. Denne store piazza, der ligger i byens historiske centrum, er hjemsted for to storslåede springvand og en fantastisk kirke. Hvis du leder efter et sted at slappe af og nyde Roms skønhed, skal du ikke lede længere end til Piazza Navona!

Piazza Navona er om dagen et travlt sted fyldt med både turister og lokale. De to hovedattraktioner er Fontana dei Quattro Fiumi (de fire floders springvand) og Fontana del Nettuno (Neptunus springvand). Begge springvand blev designet af Bernini og er sande kunstværker. De fire floders springvand er særligt imponerende med sin statue af Nilen og en obelisk i midten.

Hvis du er interesseret i at lære mere om Piazza Navona’s historie, skal du besøge Santa Maria della Pace. Denne smukke kirke ligger lige på pladsen og er hjemsted for en række vigtige kunstværker, bl.a. malerier af Raphael.

4. Den spanske trappe (Piazza di Spagna)

Piazza di Spagna, som ligger for foden af Roms Spanske Trappe, er en af den evige bys mest ikoniske pladser. Piazzaen, der er opkaldt efter den spanske ambassade, der grænser op til Pavestolen, har været et populært samlingssted i århundreder og er stadig et af Roms mest populære turistmål.

Piazza di Spagna blev designet i 1725 af den italienske arkitekt Francesco de Sanctis og bestilt af pave Benedikt XIII. Det oprindelige design krævede et voldgravslignende springvand i midten af pladsen, men dette blev aldrig bygget. I stedet fik paven opført en simpel obelisk i stedet. I 1762 fik pave Clemens XIII opført den berømte Fontana della Barcaccia (den grimme båds springvand) ved foden af trappen. Dette blev efterfulgt af opførelsen af yderligere to springvand i 1822 og 1823.

Det mest bemærkelsesværdige element på Piazza di Spagna er dog uden tvivl den spanske trappe. Trappen blev bygget mellem 1723 og 1726 for at forbinde piazzaen med Roms Trinità dei Monti-kirke og var oprindeligt kendt som Scala Quincentesca (500-års jubilæumstrappen). Navnet blev ændret til sit nuværende navn for at ære Spaniens ambassadør i Rom, kardinal Francis Borgia.

I årenes løb har Piazza di Spagna været hjemsted for mange vigtige begivenheder. I 1848 var det her, at Giuseppe Garibaldi annoncerede sin hensigt om at forene Italien. I 1922 talte Benito Mussolini til en menneskemængde på næsten en million mennesker fra toppen af trappen. Og i 1946 var det her, at de romerske borgere tog imod deres helte fra Anden Verdenskrig med åbne arme.

I dag er Piazza di Spagna stadig et af Roms mest populære turistmål. Besøgende kommer fra hele verden for at beundre dens skønhed, tage billeder af de storslåede springvand og trapper og nyde nogle af bedste caffé espresso i hele Rom.

5. Tiberen

Tiberfloden (eller bare Tiberen) er et af de mest ikoniske vartegn i Rom. Tiberen flyder gennem hjertet af byen og har i århundreder været en kilde til inspiration for kunstnere og forfattere. På en solskinsdag er der intet bedre end at slentre langs flodbredden og nyde Roms seværdigheder og lyde.

Tiberfloden løber gennem Roms centrum fra nord til syd. Langs dens bredder ligger nogle af de mest berømte seværdigheder i byen, herunder Vatikanet og Peterskirken. Floden er også hjemsted for en række parker og haver, hvilket gør den til det perfekte sted at flygte fra bylivets travlhed.

Hvis du er på udkig efter en afslappet aktivitet, er en spadseretur langs Tiberen en fantastisk måde at sætte farten ned og sætte pris på alt det, som Rom har at byde på. Start ved Ponte Sant’Angelo og gå mod vest mod Ponte Garibaldi. Mens du går, kan du tage et øjeblik til at nyde udsigten over floden. Hvis du er heldig, kan du måske endda se nogle delfiner svømme i vandet!

6. Forum Romanum

Forum Romanum er en af de mest populære turistmål i Rom. Dette antikke sted var engang centrum for hverdagslivet i Rom, og det er nu et fascinerende minde om byens rige historie. Hvis du planlægger en rejse til Rom, bør et besøg på Forum Romanum helt klart være på din rejseplan! Her er, hvad du skal vide om dette utrolige sted.

Det romerske forum går tilbage til det 7. århundrede f.Kr. og var engang centrum for det offentlige liv i Rom. I dag er det et populært turistmål og hjemsted for nogle af de mest imponerende ruiner i byen. Forum Romanum blev brugt til en række forskellige formål, herunder politiske møder, kommercielle aktiviteter og retssager. Det var også hjemsted for flere vigtige templer, herunder Concordia-templet og Saturn-templet.

En af de mest populære attraktioner i Forum Romanum er Titusbuen, som blev bygget i 81 e.Kr. til minde om Titus’ sejr over jøderne i Jerusalem. Buen er dekoreret med relieffer, der viser scener fra belejringen af Jerusalem, og den er et af de bedst bevarede eksempler på romersk arkitektur fra denne periode.

En anden seværdighed, som man ikke må gå glip af i Forum Romanum, er Focas’ søjle, som blev opført i 608 e.Kr. Denne søjle er bemærkelsesværdig for sine unikke spiralrelieffer, som viser episoder fra Phocas’ militære felttog. Søjlen stod oprindeligt foran Basilica Constantine, men den blev flyttet til sin nuværende placering i 1588.

Mussolini iværksatte et stort restaureringsprojekt på Forum Romanum i begyndelsen af det 20. århundrede, og mange af de ruiner, som du ser i dag, stammer fra denne periode. Selv om nogle historikere hævder, at Mussolini’s restaureringer var misvisende, kan det ikke benægtes, at de har gjort Forum Romanum til et af Roms mest populære turistmål.

Officiel hjemmeside: parcocolosseo.it/roman-forum

7. Musei Capitolini

Rom er en by gennemsyret af historie, og der er ikke noget bedre sted at opleve denne historie end Musei Capitolini. Museerne ligger på Kapitolhøjden og består af to smukke paladser og en række udendørs skulpturer og haver. Samlingerne heri spænder over mere end to tusind år af kunst og kulturelle artefakter, hvilket gør Musei Capitolini til et must for alle, der er interesserede i romersk historie.

Selve museerne er hjemsted for en utrolig række kunstværker og artefakter. Palazzo dei Conservatori huser en samling af klassiske skulpturer samt renæssance- og barokmalerier. Palazzo Nuovo indeholder i mellemtiden et omfattende galleri med romerske mønter samt en række middelalder- og renæssanceskulpturer. Ud over de to paladser kan museerne også prale af en række udendørs skulpturer, herunder flere værker af Bernini, og den smukke Piazza del Campidoglio, der er designet af Michelangelo.

På grund af deres popularitet kan Musei Capitolini blive ret overfyldte, så det er bedst at besøge dem tidligt på dagen, hvis det er muligt. Museerne er åbne tirsdag til søndag fra kl. 9 til 20, med sidste adgang kl. 19. Om mandagen er museerne åbne fra kl. 9.00 til 14.00 med sidste adgang kl. 13.00. Adgang koster 12 € for voksne, 7 € for studerende mellem 6 og 18 år og gratis for børn under 6 år. Der er også en række rabatter og kombinationsbilletter til rådighed for dem, der er interesseret i at besøge flere attraktioner.

Officiel hjemmeside: www.museicapitolini.org

8. Trevi-fontænen

Trevi-fontænen er en af de mest ikoniske springvand i verden. Beliggende i hjertet af Rom har denne smukke fontæne dannet ramme om mange romantiske film og tv-serier. Springvandet er også et populært sted for turister, som ofte kaster en mønt i vandet i håb om at få deres ønsker opfyldt. Men hvad er historien bag dette berømte springvand?

Trevi-fontænen blev bestilt af pave Clement XII i 1732. Han gav den italienske arkitekt Nicola Salvi til opgave at finde på et design, der både ville være funktionelt og æstetisk tiltalende. Efter ni års byggeri blev springvandet endelig færdiggjort i 1762.

Fontænens omdrejningspunkt er Neptun, den romerske havets gud. Han er flankeret af to andre statuer: den ene forestiller overflod og den anden sundhed. Alle tre statuer blev udskåret af Pietro Bracci, en af Roms mest berømte billedhuggere på den tid.

I årenes løb er Trevi-fontænen blevet synonym med kærlighed og romantik. Det skyldes i høj grad dens hovedrolle i Federico Fellini’s klassiske film La Dolce Vita fra 1960, hvor Marcello Mastroiannis og Anita Ekbergs karakterer udfolder deres kærlighed til hinanden i måneskinnets skær i Trevi-fontænen.

Hvis du nogensinde er i Rom, skal du sørge for at fremsætte et ønske ved dette smukke springvand – du ved aldrig, om det kan gå i opfyldelse.

9. Pantheon

Pantheon er et gammelt tempel, der engang blev brugt til at tilbede alle de romerske guder. Pantheon er nu en kirke, og det er en af de mest velbevarede bygninger fra det gamle Rom. Det bedste ved at besøge Pantheon er, at der er gratis adgang!

Pantheon blev bygget i 126 e.Kr., og det blev oprindeligt brugt som et tempel til at tilbede alle de romerske guder. Navnet “Pantheon” kommer af de græske ord “pan” (der betyder “alle”) og “theon” (der betyder “guder”). Pantheons struktur er meget unik. Det har en betonkuppel, der er 42 meter i diameter og understøttes af vægge, der er næsten seks meter tykke. Der er også syv enorme granitsøjler på forsiden af Pantheon, som hver vejer 60 tons!

En af de mest interessante ting ved Pantheon er, at det har været i kontinuerlig brug, siden det blev bygget for over 1.800 år siden. I 609 e.Kr. gav kejser Fokas Pantheon til pave Bonifatius IV, og det har været brugt som kristen kirke lige siden. I dag er Pantheon en af Roms mest populære turistattraktioner, og det modtager over 6 millioner besøgende hvert år.

10. Trastevere

Hvis du er på udkig efter en dosis romersk karakter væk fra det travle centrum, skal du tage til Trastevere. Dette charmerende kvarter på Tiberflodens vestlige bred er fyldt med smalle brostensbelagte gader, hyggelige trattoriaer og livlige udendørsmarkeder. Det er det perfekte sted at tilbringe en eftermiddag med at udforske Roms sande sjæl!

Trastevere har sit navn fra det latinske ord for “på den anden side af Tiberen”. I oldtiden var dette stedet, hvor sømænd og købmænd kunne læsse deres varer af, inden de krydsede floden til det egentlige Rom. I dag er det et blomstrende boligkvarter, der er elsket af både lokale og turister.

En af de bedste måder at få en fornemmelse af området på er simpelthen at vandre rundt i gaderne og indsnuse atmosfæren. Start på Piazza di Santa Maria, den livlige centrale plads, som er forankret af Santa Maria-basilikaen – en af Roms ældste kirker. Herfra kan du sno dig gennem de middelalderlige gyder, der er fyldt med stemningsfulde restauranter og caféer. Husk at kigge forbi en af de mange gelateriaer for at få en forfriskende godbid – du vil ikke blive skuffet!

Hvis du føler dig energisk, kan du fortsætte til Villa Farnesina, en smukt bevaret renæssancevilla med overdådige freskomalerier af nogle af tidens mest berømte kunstnere. Eller gå en tur langs Lungotevere degli Anguillara, en flodpromenade med træer og bænke, hvor du kan slappe af og se verden gå forbi.

Uanset hvordan du bruger din tid i Trastevere, vil du helt sikkert blive forelsket i dette særlige hjørne af Rom.

11. Via del Corso

Via del Corso er en af de mest berømte shoppinggader i Rom. Det er en gågade, der er næsten en kilometer lang. Der er en masse high-end butikker men også andre mere overkommelige butikker.

Der er et par ting, man skal være opmærksom på, når man shopper på Via del Corso. For det første er mange af butikkerne små, så det kan være let at overse dem, hvis man ikke er opmærksom. For det andet kan priserne være højere end gennemsnittet, så hvis du ønsker at spare penge, er dette måske ikke det bedste sted at shoppe. Endelig kan denne gade, fordi den er så populær blandt turister, være ret overfyldt, især i højsæsonen, f.eks. om sommeren og i ferier.

Hvis du er på udkig efter high-end mode, er Via del Corso det rette sted at gå. Der er mange designerbutikker, såsom Gucci, Prada og Dolce & Gabbana. Hvis du er på et budget, er der også nogle butikker til lavere priser som H&M og Zara. Du kan finde noget for enhver smag på Via del Corso!

12. Peterskirken

Peterskirken er en af verdens største kirker og et must-see for alle, der besøger Rom. Peterskirken blev bygget på stedet for en tidligere basilika fra det 4. århundrede, der var bestilt af kejser Konstantin. Byggeriet af den nuværende basilika begyndte i 1506 og blev afsluttet i 1626. Peterskirken var i sin udformning stærkt påvirket af renæssancearkitekturen, og den anses for at være et af de fineste eksempler på renæssancearkitektur i verden.

Der er mange højdepunkter i Peterskirken, men nogle af de mest bemærkelsesværdige er Michelangelos Pietà (den eneste Michelangelo-skulptur, der er offentligt udstillet), Peterskuplen (den største kuppel i verden) og Johannes Paul II’s grav (som blev begravet her i 2005). Peterskirken er også hjemsted for adskillige pavegrave og Vatikanets skatte, hvilket gør den til en af de mest betydningsfulde kirker i kristendommen.

Peterskirken ligger i Vatikanstaten, så du skal købe en billet til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel samt en billet til selve Peterskirken (disse kan købes sammen eller separat). Det anbefales at besøge tidligt om morgenen eller senere på aftenen for at undgå menneskemængder, og at man klæder sig anstændigt, når man besøger den – bare skuldre eller knæ er ikke tilladt! Der tilbydes guidede ture, hvis du vil lære mere om Peterskirkens historie og kunst. Du kan også gå på opdagelse på egen hånd med et kort fra billetkontoret.

Ved at planlægge i forvejen og ankomme tidligt eller sent for at undgå menneskemængder kan du sikre dig, at dit besøg i denne ærefrygtindgydende kirke virkelig bliver uforglemmeligt!

13. Roms pizzeriaer

Hvad er en rejse til Italien uden lækre pizzaer? For at hjælpe dig har vi samlet en liste over vores yndlingspizzeriaer i den evige by.

Ivo a Trastevere
Hvis du er på udkig efter en autentisk romersk pizzaoplevelse, skal du ikke lede længere end til Ivo a Trastevere. Dette ærværdige pizzeria har serveret nogle af de bedste pizzaer i Rom i over 60 år, og der er ingen tegn på, at det snart er ved at gå ned ad bakke. Sørg for at prøve den simple margherita-pizza – den er fremragende!

Pizzarium
Pizzarium er lidt af en afvigelse fra det typiske romerske pizzeria. For det første ligger det i en umærket bygning i nærheden af Vatikanet. Det skal du dog ikke lade dig afskrække af – pizzaerne her er nogle af de bedste i byen. Hvis du føler dig eventyrlysten, så prøv en af de utraditionelle kombinationer af toppings – du vil ikke blive skuffet!

14. Stadio Olimpico

En tur til Rom er ikke komplet uden at opleve den elektriske atmosfære ved en fodboldkamp på byens ikoniske Stadio Olimpico. Stadio Olimpico er hjemsted for både AS Roma og SS Lazio og er et af de største og mest stemningsfyldte fodboldstadions i verden, og et must for enhver fodboldfan. Her er alt, hvad du behøver at vide om at overvære en kamp på Stadio Olimpico.

Din bedste chance for at få billetter til en kamp er gennem et af de mange billetwebsteder eller bureauer, der videresælger billetter til kampe på Stadio Olimpico. Priserne varierer afhængigt af kampens popularitet, men du kan typisk finde billetter til omkring 50-100 €.

En anden mulighed er at prøve lykken på kampdagen ved at tage hen til stadion og købe billetter fra sælgere udenfor. Du skal dog være opmærksom på, at priserne kan være høje, og at det kan være svært at finde billetter, hvis du ikke kommer i god tid.

Den tredje mulighed er at forsøge at købe billetter direkte hos AS Roma eller SS Lazio. Medmindre du er medlem af en af klubberne, kan det dog være ret svært, til de mest populære kampe.

Når du har fået fingrene i nogle billetter, er det tid til at gå ind på stadion. Det første, du vil bemærke, er, hvor stort Stadio Olimpico er – med en kapacitet på over 70.000 er det et af de største fodboldstadions i Europa.

Du vil også bemærke den intense atmosfære inde på stadion. Så snart du træder ind, vil du blive blæst baglæns med højlydte sange fra de italienske tifosis.

15. Den Jødiske Ghetto (Ghetto Ebraico)

Skjult væk i skyggerne af Roms gamle ruiner ligger et kvarter med en historie, der er lige så rig og kompleks som byen selv. Den Jødiske Ghetto i Rom er en af de ældste ghettoer i Europa, og et besøg her vil helt sikkert give dig en ny forståelse for den evige by.

Oprindelsen af Den Jødiske Ghetto i Rom går tilbage til 1555, da pave Paul IV indespærrede Roms jøder til et lille område ved Tiberflodens bred. I århundreder var ghettoen et travlt knudepunkt for jødisk liv i Rom, hvor der var synagoger, skoler og forretninger. Men livet i ghettoen var ikke let. Jøderne skulle bære gule skilte, var underlagt udgangsforbud og måtte ikke eje ejendom uden for ghettoen.

Situationen begyndte at blive bedre i 1870, da Italien blev forenet, og jøderne fik fuldt statsborgerskab. Efterhånden blev begrænsningerne for livet i ghettoen ophævet, og jøderne begyndte at integrere sig i det romerske samfund. I dag bor der kun et par tusinde jøder i ghettoen, men den er stadig et vigtigt kulturelt centrum for Roms jødiske samfund.

Hvis du er interesseret i at lære mere om dette fascinerende stykke romersk historie, skal du sørge for at tilføje et besøg i den jødiske ghetto til din liste! Der tilbydes guidede ture året rundt, og de ledes af kyndige guider, som er ivrige efter at dele deres kærlighed til dette unikke kvarter.

16. Castel Sant’Angelo (Engelsborg)

Når man vandrer gennem Roms fortryllende gader, hvor hvert hjørne synes at hviske historierne om en storslået, tumultarisk fortid, er der én monumental fæstning, som i høj grad legemliggør byens modstandsdygtighed og kunstfærdighed – Castel Sant’Angelo. Denne bemærkelsesværdige struktur, også kendt som Hadrians mausoleum, ligger grandiost på bredden af Tiberen og udstråler en aura af mægtig historisk betydning parret med kunstnerisk genialitet.

Når man besøger slottet, bliver man budt velkommen af Ponte Sant’Angelo, en elegant bro prydet med fascinerende skulpturer af engle. Disse himmelske vogtere leder dig ind til en oplevelse af fortællinger om kejsere, paver og kunstnere, som har sat uudslettelige spor i Roms historie.

Slottet blev oprindeligt opført som et mausoleum for kejser Hadrian og hans familie i 139 e.Kr. Siden har det gennemgået adskillige forvandlinger og har blandt andet været en militær fæstning, en pavelig residens og til sidst et statsfængsel. Dets arkitektoniske æstetik står som et vidnesbyrd om tidens skiften og forener romersk opfindsomhed med barok elegance.

Besøgets klimaks venter på toppen af slottet. Her står den strålende statue af ærkeenglen Michael, som ifølge legenden mirakuløst dukkede op på toppen af fæstningen i 590 e.Kr. og stak sit sværd i skeden for at signalere, at pesten var forbi. Terrassen under englen byder på et panoramisk skue, der betager sanserne og giver en betagende udsigt over den evige bys skyline, fra Peterskirken til de vidtstrakte bjerge bagved.

17. Galleria Borghese

Galleria Borghese er ikke et almindeligt museum. Det ligger i en pragtfuld villa fra det 17. århundrede, hvor hvert rum udfolder sig som et kapitel i et betagende kærlighedsbrev til kunsten. Galleriet er hjemsted for en prestigefyldt kunstsamling, der kan prale af mesterværker, som spænder fra antikken til barokken. Beundr den forførende tiltrækningskraft fra klassiske skulpturer som Berninis “Apollo & Daphne” og Canovas’ “Pauline Bonaparte”. Skulpturer der indfanger øjeblikke af guddommelig skønhed og menneskelige følelser i udsøgte detaljer.

Museets vægge udstiller værker af kunstneriske giganter som Caravaggio, Tizian og Raphael, hvor hvert maleri er en portal, som inviterer beskueren til at rejse gennem verdener af kraftfulde fortællinger, frodige landskaber og stemningsfulde udtryk. Men det er ikke kun museets kunst der imporerer. Selve villaen er en perle i sig selv, hvor arkitektur og indretning harmonerer i en poetisk symfoni af stil og raffinement.

At besøge Galleria Borghese er en helt særlig oplevelse – en harmonisk ballet af kunst og arkitektur, hvor skønheden i menneskelig kreativitet yndefuldt flettes sammen med naturens storslåethed. I hjertet af Rom står denne udsøgte helligdom som et vidnesbyrd om kunstens evige resonans og inviterer sjæle til en fortryllende odyssé gennem de bedårende områder af kunstnerisk genialitet.

Officiel hjemmeside: galleriaborghese.beniculturali.it

18. Vittoriano (Monumento a Vittorio Emanuele II)

I hjertet af Rom rejser et monumentalt bygningsværk sig mod himlen og legemliggør ånden af det moderne Italiens samling og uafhængighed. Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, i daglig tale kaldet Vittoriano eller Altare della Patria (Fædrelandets alter), står som en majestætisk hyldest til Victor Emmanuel II, den første konge af det forenede Italien. Dets kolossale størrelse, storslåede skulpturer og arkitektoniske design gør det til et uundgåeligt vartegn, der repræsenterer den italienske nations stolthed og historiske betydning.

Monumentet er en triumf af neoklassicisme blandet med dristige moderne elementer, og det betager tilskuerne med sin rene hvide marmor, der skinner under den romerske sol, hvilket skaber en bemærkelsesværdig visuel effekt. Store trapper fører op til den imponerende rytterstatue af Victor Emmanuel II, som suppleres af allegoriske skulpturer, brusende springvand og tårnhøje korintiske søjler, der tilsammen fortæller en monumental historie om national enhed og frihed.

Et af de mest gribende elementer i monumentet er “Tomba del Milite Ignoto” (den ukendte soldats grav), der bevogtes af soldater og to evige flammer. Dette hellige rum er dedikeret til mindet om de soldater, der omkom under Første Verdenskrig, og symboliserer Italiens kollektive sorg, ære og erindring. Den evige flamme og den højtidelige atmosfære vækker dybe refleksioner over de ofre, der kæmpede for nationens enhed og frihed. Monumentets terrasser byder også på en betagende panoramaudsigt ud over Roms landskab, hvor antikke ruiner, barokke kupler og byliv mødes i et fascinerende tableau af historisk kontinuitet og levende kultur.

19. Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore ligger på toppen af Esquilino-højen. Det er en af kronjuvelerne blandt Roms patriarkalske basilikaer. Et sted hvor det guddommelige og det menneskelige rige på fortryllende vis flettes sammen.

Når man træder ind i Santa Maria Maggiore, omfavnes man af en atmosfære, der er gennemsyret af det guddommelige og det ekstraordinære. Kassetteloftet, der er forgyldt med det første guld som blev bragt tilbage fra den nye verden, indhyller basilikaen i et blødt, æterisk skær, der oplyser en storslået række mosaikker, freskoer og skulpturelle mesterværker.

De udsøgte mosaikker, der elegant pryder kirkeskibet og triumfbuen, er blandt de ældste og mest ærværdige i Italien. De fortæller bibelske historier med levende billeder og fængslende symbolik. Hvert kunstværk, hver marmor og hver mosaik synes at hviske historier om tro, hengivenhed og den kunstneriske glans fra de epoker, de tilhører.

Kernen i basilikaens åndelige tiltrækningskraft er dens dybe dedikation til Jomfru Maria. Den rummer relikviet af den hellige krybbe, som menes at være en del af den krybbe, hvor Kristus blev født, hvilket gør den til et pilgrimssted for Marias tilbedelse.

Santa Maria Maggiore er et levende billedtæppe vævet med rige historiske tråde. Den har været vidne til århundreders udvikling og været vært for vigtige kirkelige begivenheder, herunder underskrivelsen af vigtige pavelige dokumenter og historiske konciler. Basilikaen bærer i sin stille, men dybe tilstedeværelse tidens fortællinger og religiøse og historiske begivenheder.

Et besøg i Basilica di Santa Maria Maggiore er mere end en rundvisning; det er en åndelig og kunstnerisk pilgrimsrejse. Her, i de hellige storslåede rum, møder du et rige, hvor det guddommelige fejres i en symfoni af kunst, historie og urokkelig tro, der efterlader sjælen berørt af Roms evige åndelige og kunstneriske omfavnelse.

Officiel hjemmeside: www.basilicasantamariamaggiore.va

20. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo er en stor plads i Rom, hvor historie, arkitektur og det pulserende byliv smelter sammen i en stor harmoni. Pladsen, hvis navn kan oversættes til “Folkets Plads”, byder besøgende velkommen ved byens nordlige port. Med den ikoniske Flaminio-obelisk i centrum, udfolder pladsen sig som et stort lærred, der er malet med arkitektonisk og kunstnerisk mesterskab. Obelisken, som er en af de ældste og højeste i Rom, står som en vagtpost, der hvisker om de gamle egyptiske og romerske sagaer.

Fra pladsen kan man vandre op til Pincio-højen, der åbner op for panoramaudsigter over byens landskab. Den berømte Via del Corso forgrener sig også herfra og inviterer til en rejse gennem livlige gader, der vrimler med historiske fortællinger og romersk shopping. Pladsen fungerer ligeledes som den vitale puls for fælles sammenkomster og har været en historisk scene for forskellige begivenheder, festligheder og koncerter.

21. Terme di Caracalla

Fordyb dig i genklangen af det gamle Roms overdådighed, med et besøg til Terme di Caracalla. Disse kejserlige bade, der engang var indbegrebet af luksus og social interaktion i den romerske verden, står nu som majestætiske ruiner, der fortæller historier om arkitektonisk storhed og antikkens overdådige livsstil.

Terme di Caracalla er et vidnesbyrd om romersk ingeniørkunst og kunstnerisk dygtighed. Komplekset er spredt ud over et stort område og betager fantasien med sine enorme rester af tårnhøje mure, indviklede mosaikker og imponerende skulpturer, der engang prydede dette luksuriøse sted. Når man går rundt i labyrinten af ruiner, kan man visualisere de engang så skyhøje kupler, det overdådige interiør og de sofistikerede hydrauliske systemer, der vidnede om Roms teknologiske fremskridt og luksuriøse nydelser.

Badene var ikke blot et sted for hygiejne og afslapning, men et levende kulturelt centrum, hvor fritid, motion og intellektuelle gøremål blandede sig med hinanden. Med faciliteter som gymnastiksale, biblioteker og haver udgjorde Terme di Caracalla et mangesidet socialt rum, hvor romerne kunne deltage i fysisk træning, nyde teaterforestillinger eller fordybe sig i filosofiske diskussioner, alt sammen i en harmonisk omfavnelse af arkitektonisk skønhed.

I dag genlyder ruinerne af en unik atmosfærisk charme, der transporterer besøgende tilbage gennem tidens korridorer. Den åbne himmel, spillet af lys og skygger mellem buerne og den ro, der gennemsyrer rummene, bidrager alt sammen til en gribende oplevelse, der ekkoer af vitaliteten og luksusen i det gamle romerske liv.

I en harmonisk bro mellem fortid og nutid fortsætter Terme di Caracalla med at give genlyd som et sted for kulturel udfoldelse og sammenkomster. Det gamle bygningsværk med de stemningsfulde ruiner er ofte vært for operaer, koncerter og teaterforestillinger, der giver kunsten mulighed for at puste liv i stenene og fortrylle publikum i en tidløs omfavnelse af historie og kreativitet.

22. Basilica di San Giovanni in Laterano

Basilica di San Giovanni in Laterano, også kendt som Laterankirken, er en af de fire patriarkalske basilikaer i Rom og betragtes som den vigtigste og ældste af dem. Dens fulde navn, “Patriarkalbasilikaen for den Hellige Frelser og Sankt Johannes Døberen og Evangelisten i Lateranet”, afspejler dens dedikation til både Jesus Kristus og Johannes Døberen. Basilikaen har en særlig betydning i den katolske kirke, da det er katedralen for biskoppen af Rom, som også er paven, og derfor betragtes den som “moderkirken” for den katolske kirke.

Bygningen er imponerende og rig på historie og kunst. Dens oprindelse går tilbage til det 4. århundrede, hvor den blev grundlagt af kejser Konstantin den Store. Gennem århundrederne har basilikaen gennemgået flere restaureringer og ombygninger, men har bevaret sin majestætiske skønhed og religiøse betydning. Indvendigt er basilikaen prydet med fantastiske fresker, statuer og mosaikker, der skildrer forskellige religiøse scener, og den indeholder også det imponerende pavealter, der kun bruges af paven. Basilikaen er ikke kun et sted for tilbedelse, men også et kunstværk og et historisk monument, der vidner om kristendommens lange og rige historie i Rom og verden.

23. Via Appia Antica

Via Appia Antica er en af de mest berømte og historisk betydningsfulde veje i antikkens Rom. Denne ældgamle romervej, også kendt som Appian Way på engelsk, blev anlagt omkring år 312 f.Kr. af Appius Claudius Caecus. Vejen begynder i Rom og strækker sig hele vejen til Brindisi i Syditalien. I antikken spillede Via Appia Antica en kritisk rolle i transport og kommunikation, idet den forbandt Rom med dens fjerneste provinser.

Via Appia Antica er kendt for sin robuste konstruktion og har bevaret mange af sine originale fladesten gennem århundrederne. Gående på denne historiske vej vil kunne føle historiens vingesus og se spor af antikke monumenter, katakomber, og ruiner, som ligger langs vejsiden. Katakomberne langs Via Appia Antica, såsom Catacombe di San Callisto og Catacombe di San Sebastiano, er særligt bemærkelsesværdige som vigtige tidlige kristne begravelsessteder. Via Appia har været vidne til mange vigtige historiske begivenheder og har tjent som en scene for dramatiske øjeblikke i Roms historie, hvilket gør den til en fascinerende destination for dem, der er interesserede i at udforske Roms rige fortid. Vejen er i dag et populært sted for arkæologisk og historisk refleksion.

24. Domus Aurea

Domus Aurea, eller “Den Gyldne Hus”, var et storslået palads, der blev opført i hjertet af Rom under kejser Nero’s regeringstid efter den store brand i Rom i 64 e.Kr. Paladset var en afspejling af Neros vision om uovertruffen luksus og arkitektonisk innovation. Strukturen dækkede et enormt område mellem Palatinerhøjen, Esquilinerhøjen og Caelius-højen og inkluderede utallige værelser, gyldne dekorationer, overdådige fresker, og omfattende haver med kunstige søer.

Arkitekterne bag Domus Aurea, Severus og Celer, skabte enestående arkitektoniske løsninger, som for eksempel en roterende spisesal, der gjorde paladset til et mesterværk af antik romersk ingeniørkunst. Efter Neros død blev paladset imidlertid delvist ødelagt og begravet, da efterfølgende kejsere forsøgte at slette mindet om Neros extravagance.

I mange århundreder var Domus Aurea glemt, men opdagelsen af ​​dens ruiner i det 15. århundrede havde en dybtgående indflydelse på kunstnere fra renæssancen, som blev inspireret af paladsets innovative design og dekorative skemaer. I dag er Domus Aurea en vigtig arkæologisk skat, der tiltrækker besøgende fra hele verden, som kommer for at beundre dets tilbageværende fresker og fordybe sig i historien om Neros Rom.

25. Palazzo Colonna

Palazzo Colonna er et af de mest imponerende og historisk rige paladser i Rom. Paladset har været hjemsted for den adelige Colonna-familie i over tyve generationer, en familie, hvis historie er tæt knyttet til Roms og Italiens politiske og sociale udvikling gennem århundrederne. Paladset, som strækker sig over et område, der ligner et helt kvarter, er en spektakulær udstilling af barok arkitektur og kunst.

Interiøret i Palazzo Colonna er lige så prangende som man kunne forvente af et romersk palads, med overdådigt dekorerede sale og gallerier. Et af højdepunkterne i paladset er Galleria Colonna, en storslået hal, som er fyldt med en rig samling af kunst, herunder malerier, skulpturer og antikviteter, der viser familiens kunstsamling og deres lange og illustrerede historie. De utroligt smukke haver og den storslåede udsigt over byen fra paladset tilbyder et fredeligt tilflugtssted fra byens travlhed og en chance for at absorbere noget af den romerske atmosfære.

Palazzo Colonna er ikke kun et monument over romersk aristokrati og deres bidrag til kunst og kultur, men det er også et levende eksempel på den kontinuitet og tilpasningsevne af historiske institutioner gennem tid. Besøgende her vil finde sig selv nedsænket i den pragt og historie, der er karakteristisk for Rom.

Officiel hjemmeside: www.galleriacolonna.it

26. Palazzo Valentini

Palazzo Valentini er et elegant palads beliggende i hjertet af Rom, tæt på Piazza Venezia og Trajans søjler. Det har været sædet for provinsen Rom og præfekturet siden begyndelsen af det tyvende århundrede og er et vigtigt center for administrativ aktivitet. Ud over sin administrative rolle er Palazzo Valentini også kendt for at huse fascinerende arkæologiske ruiner og multimedieudstillinger, der tilbyder en dybdegående udforskning af Roms rige historie.

Under paladset har arkæologiske udgravninger afsløret resterne af romerske domus (huse), der går tilbage til antikken. Disse godt bevarede ruiner giver enestående indsigt i hverdagen og den arkitektoniske pragt i det gamle Rom. Multimedie- og lysprojektioner supplerer de fysiske rester og skaber en imponerende og informativ udstilling, der bringer historien til live for besøgende.

Palazzo Valentini’s innovative tilgang til præsentation af historie, kombineret med dets rolle som et administrativt center, gør det til et unikt sted, hvor fortid og nutid mødes. Det er et sted, hvor man kan opdage og udforske lagene af Roms rige historie, fra antikken gennem middelalderen og op til moderne tid.

Officiel hjemmeside: www.palazzovalentini.it

27. Villa Farnesina

Villa Farnesina, beliggende i Trastevere-kvarteret i Rom, er et mesterværk af renæssancearkitektur og kunst. Villaen blev designet af arkitekten Baldassare Peruzzi og blev opført i det tidlige 16. århundrede for den velhavende bankmand Agostino Chigi, som var kendt for sin raffinerede smag og passion for kunst. Villaen er udsmykket med vægmalerier og fresker af nogle af tidens mest bemærkelsesværdige kunstnere, herunder Rafael, Sebastiano del Piombo og Giovanni da Udine, som har efterladt deres særpræg i de forskellige sale med mytologiske og allegoriske fremstillinger.

En af villaens mest berømte rum er “Loggia of Cupid and Psyche”, hvor Rafael og hans medarbejdere malede fortryllende fresker, der skildrer kærlighedshistorien mellem Cupid og Psyche fra Apuleius’ eventyrroman “Det gyldne æsel”. Villaens interiør og haver er designet for at skabe en harmonisk forbindelse mellem indendørs- og udendørsmiljøet, med udsmykninger, der afspejler og fremhæver villaens naturlige omgivelser.

Villa Farnesina repræsenterer essensen af renæssancens kulturelle rigdom og det humanistiske ideal, og den fortsætter med at fortrylle besøgende med sin skønhed og atmosfære af raffineret elegance. Det er et sted, hvor man kan tage et skridt tilbage i tiden og opleve den kreative ånd og den kunstneriske genialitet, der blomstrede i Rom i renæssancen.

28. Museo Nazionale Romano

Museo Nazionale Romano er et af Rom’s mest fremtrædende museer, der huser en ekstraordinær samling af kunst og arkæologiske fund fra romertiden. Museet er spredt over flere steder i byen, inklusive Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Crypta Balbi og Terme di Diocleziano. Hver af disse steder bidrager med unikke aspekter og værker, der tilsammen skaber en omfattende og mangfoldig udstilling.

Palazzo Massimo alle Terme, for eksempel, er kendt for sin fantastiske samling af antikke skulpturer, mønter og smykker samt udsøgte vægmalerier og mosaikker. Palazzo Altemps huser en bemærkelsesværdig samling af græsk-romerske skulpturer, og det præsenterer også den rige historie af de adelige romerske familier, der engang ejede disse kunstværker.

Museo Nazionale Romano formår at give en dybdegående indblik i den romerske civilisations historie og kultur. Besøgende har mulighed for at udforske en række objekter, fra dagligdags genstande til majestætiske kunstværker, der afspejler det kunstneriske og kulturelle højdepunkt af det gamle Rom. Gennem sine forskelligartede samlinger tilbyder museet en uundværlig oplevelse for dem, der ønsker at fordybe sig i Roms antikke historie og arv.

Officiel hjemmeside: museonazionaleromano.beniculturali.it

29. Ostia Antica

Ostia Antica er en imponerende arkæologisk lokalitet beliggende tæt på Rom. Det var engang havnen i det antikke Rom og spillede en afgørende rolle i handel og forvaltning af varer, der ankom til byen fra Middelhavet. Byens velbevarede ruiner giver et fascinerende indblik i dagligdagslivet i antikken og vidner om kompleksiteten af den romerske civilisation.

Vandrende gennem Ostia Antica’s gamle gader, kan støde på velbevarede bygninger og strukturer som termiske bade, teatre, butikker, og lejligheder, samt imponerende mosaikker og fresker. En af de mest bemærkelsesværdige bygninger på stedet er teatret, som stadig bruges til forestillinger den dag i dag.

Ostia Antica er som et vindue til fortiden, hvor besøgende kan føle historiens nærvær og forstå de sociale, økonomiske og kulturelle aspekter af det romerske liv. Det er et sted, hvor historien bliver levende, og man kan næsten forestille sig, hvordan livet udfoldede sig i denne blomstrende antikke havneby. Ostia Antica er uden tvivl en af de mest bemærkelsesværdige og evokative arkæologiske steder i Italien.

Officiel hjemmeside: www.ostiaantica.beniculturali.it

30. Palatino (Palatinerhøjen)

Palatinerhøjen, eller Palatino på italiensk, er en af de syv høje i Rom. Et sted fyldt med en rig og mangfoldig historie. Ifølge romersk mytologi er det her, hvor Romulus og Remus, de tvillingebrødre – der blev ammet af en hunulv – blev fundet, og hvor Romulus senere grundlagde byen Rom i 753 f.Kr. På grund af sin historiske og mytologiske betydning blev Palatinerhøjen valgt af mange romerske kejsere og aristokrater som stedet for deres storslåede paladser og hjem.

Arkæologiske udgravninger på Palatinerhøjen har afsløret utallige ruiner, herunder Domus Flavia, Domus Augustana og det bemærkelsesværdige Flavianske Palads. Disse majestætiske strukturer vidner om den luksus og pragt, der kendetegnede livet for den romerske elite. Gående gennem de gamle ruiner og frodige haver, kan fordybe sig i en atmosfære præget af historisk storhed og mystik.

Palatinerhøjen er ikke kun et arkæologisk paradis; det er et sted, der rummer essensen af ​​Roms stiftelse og imperiale storhed. Med sin panoramaudsigt over Forum Romanum og Colosseum tilbyder højen også nogle af de mest betagende udsigter i den evige by, hvilket gør det til et uundværligt stop for enhver, der besøger Rom for at udforske dets antikke rødder og kulturelle skatte.

31. Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori, beliggende i hjertet af Rom, er et livligt og farverigt torv, der er kendt for sin historie, kultur og det daglige marked. Om dagen transformerer pladsen sig til et pulserende marked, hvor lokale borgere og turister blandes mellem boderne, der sælger friske frugter, grøntsager, blomster og et udvalg af italienske specialiteter. Duften af friske produkter og synet af de mange kulørte varer skaber en unik og indbydende atmosfære.

Ud over at være et populært marked, er Campo de’ Fiori også et sted med stor historisk betydning. I midten af pladsen står en statue af filosoffen Giordano Bruno, der blev brændt på bålet her i 1600 for kætteri på grund af sine revolutionære ideer og teorier.

Om aftenen bliver pladsen et socialt centrum, hvor romere og besøgende samles for at nyde de omkringliggende caféer, restauranter og barer. Med sin blanding af historie, kultur og natteliv repræsenterer Campo de’ Fiori den romerske ånd og livsstil, og det forbliver et af de mest elskede og besøgte steder i den evige by.

32. Foro Traiano

Foro Traiano, eller Trajans Forum på dansk, er et majestætisk arkæologisk kompleks i hjertet af Rom, opført under kejser Trajans regeringstid i det 2. århundrede e.Kr. Forummet repræsenterer højdepunktet af romersk forumarkitektur og er en hyldest til Trajans sejre i Dakien (det moderne Rumænien).

Det mest dominerende og spektakulære element i Trajans Forum er Trajans søjle, en enorm søjle prydet med en kontinuerlig frise, der illustrerer historien om Trajans sejre i de Daciske krige. Søjlen fungerede ikke kun som et monument over kejserens triumfer, men indeholdte også en intern trappe, der førte til en udsigtsplatform på toppen, hvorfra man kunne nyde udsigten over det gamle Rom.

Forummet selv var et område rigt på storslåede bygninger, basilikaer og en stor plads omgivet af en imponerende kolonnade. Desuden var der også to biblioteker, der indrammede søjlen, og som formodentlig husede mange skatte af romersk litteratur og viden.

Foro Traiano er et vidnesbyrd om den arkitektoniske og kunstneriske storhed i det romerske imperium og den evige stads dygtighed og innovative ånd. De nuværende ruiner, selvom de kun er skygger af deres tidligere pragt, formår stadig at formidle en følelse af det politiske og sociale liv i antikkens Rom og fortæller om den tid, hvor Rom var centrum for verden.

33. Foro di Augusto

Foro di Augusto, eller Augustus’ Forum, er en af de vigtige kejserfora i Rom, opført under kejser Augustus’ regeringstid og indviet i år 2 f.Kr. Dette arkitektoniske mesterværk blev bygget for at imødekomme det voksende administrative og juridiske behov i det romerske imperium og som et monument dedikeret til krigsguden Mars Ultor.

Komplekset er kendt for sit omhyggelige design og monumentale strukturer, herunder en imponerende kolonnade og resterne af Mars Ultor-templet, som stadig kan ses i dag. Den overdådige anvendelse af marmor og de detaljerede skulpturelle dekorationer vidner om stedets historiske betydning og den kulturelle rigdom af Augustus’ æra.

Foro di Augusto er et historisk og kulturelt landemærke, der repræsenterer den politiske og religiøse magt i det antikke Rom. Gåture gennem ruinerne af dette forum giver en indblik i Roms storhedstid og hjælper med at forstå de sociale og politiske dynamikker, der har formet den vestlige civilisations historie. Stedet fortsætter med at være en vigtig arkæologisk skat og et centralt punkt for forståelsen af det romerske imperiums historie og kultur.

34. Arco di Costantino

Arco di Costantino, eller Konstantinsbuen, er en triumfbue beliggende tæt på Colosseum. Buen blev rejst for at fejre kejser Konstantins sejr over Maxentius i slaget ved Pons Milvius i 312 e.Kr. Den er et prægtigt eksempel på romersk triumfbuearkitektur. Den står som et monument over et afgørende øjeblik i historien, der markerede begyndelsen på kristendommens udbredelse i det romerske imperium, da Konstantin efter sin sejr gjorde kristendommen lovlig med Milano-ediktet.

Buen er rigt dekoreret med skulpturer og relieffer, der skildrer forskellige scener fra Konstantins liv og hans militære triumfer. Mange af disse kunstværker blev faktisk genbrugt fra tidligere monumenter fra Hadrian, Trajan og Marcus Aurelius’ tid, hvilket afspejler en praksis, der var almindelig i den sene romerske kunst, kendt som “spolia”.

Konstantinsbuen er ikke blot en hyldest til en kejserlig sejr, men også et symbol på overgangen fra den gamle romerske religion til kristendommen som en dominerende tro i imperiet. Det er et mesterværk, der indkapsler vigtige kulturelle og religiøse transformationer i det antikke Rom og fortsætter med at stå som et ikonisk vartegn i Roms historiske landskab.

35. Acquedotto Claudio

Acquedotto Claudio er en af de mest imponerende ingeniørbedrifter fra det antikke Rom. Dette monumentale vandforsyningssystem, der blev opført under kejser Claudiuses regeringstid i 52 e.Kr., strækker sig over utallige kilometer. Det blev bygget for at kanalisere friskt vand til den voksende befolkning i Rom. Akvædukten løber højt over byen på massive buer, hvilket er karakteristisk for romerske akvædukter og illustrerer romernes enestående ingeniørfærdigheder.

Strukturen er både robust og æstetisk tiltalende, og dens formidable stenarkader har overlevet århundrederne, hvilket fortsat tillader os at beundre den oldgamle konstruktion. Acquedotto Claudio repræsenterer romernes avancerede teknologiske og arkitektoniske kunnen, samt deres kapacitet til at organisere og udføre storslåede offentlige projekter.

Selvom kun dele af akvædukten har overlevet til i dag, forbliver den et imponerende syn og et vidnesbyrd om Romerrigets storhed og dets bidrag til civilisationens udvikling. Et besøg ved Acquedotto Claudio giver et fascinerende indblik i antikkens Rom og den innovative ånd, der formede dens infrastruktur og samfund.

36. Circo Massimo

Circo Massimo, på dansk Circus Maximus, er en antik romersk hippodrom og massunderholdningssted. Det er en enorm struktur beliggende i dalen mellem Palatinerhøjen og Aventinerhøjen, som var vidne til mange spektakulære skuer, såsom stridsvognvæddeløb, gladiatorspil og andre former for atletisk og teatralsk underholdning.

I sin storhedstid kunne Circus Maximus rumme op til 150.000 tilskuere, hvilket gør den til det største stadion i Romerriget. Arkitekturen var imponerende med dens længstrakte, ovalformede design, som muliggjorde afholdelse af hurtige og spændende væddeløb. Tribunepladserne var omhyggeligt konstruerede for at give optimal udsigt fra alle pladser, og kejserens egen loge tilbød naturligvis den mest storslåede udsigt over arenaen.

I dag er Circus Maximus primært en stor offentlig park, hvor de historiske konturer af det oprindelige stadion stadig kan anes i landskabet. Selvom meget af den fysiske struktur er forsvundet over tid, forbliver stedet imponerende, og dets historiske betydning er dybt indprentet i Roms kulturelle arv.

37. Giardino degli Aranci (Appelsinhaven)

Giardino degli Aranci, eller Appelsinhaven, officielt kendt som Parco Savello, er en fortryllende oase i Rom beliggende på Aventinerhøjen. Denne maleriske have er kendt for sin rolige atmosfære, smukt anlagte stier, og selvfølgelig, dens berømte appelsintræer, som haven har fået sit navn fra. Når man træder ind i haven, bliver man mødt af en duft af blomster og citrus, som straks bringer en følelse af fred og ro.

En af de mest bemærkelsesværdige karakteristika ved Giardino degli Aranci er den betagende udsigt, den tilbyder over Rom. Fra kanten af haven kan man beundre en panoramisk udsigt, der strækker sig over Tiberfloden og fremhæver Roms historiske skyline, inklusiv kuplen af Peterskirken.

Haven er også et romantisk sted, populært blandt lokale og turister, som søger et øjeblik af stilhed væk fra byens travlhed. Dens velplejede græsplæner, skyggefulde bænke og charmerende stier gør det til et ideelt sted for afslapning, romantiske spadsereture eller simpelthen blot for at nyde naturens skønhed midt i den historiske by. Giardino degli Aranci er uden tvivl en skjult skat i Rom, der tilbyder en unik kombination af naturlig skønhed og storslåede udsigter.

38. Tempio di Ercole Vincitore

Tempio di Ercole Vincitore er et antikt romersk tempel beliggende i området Forum Boarium. Det er et af de ældste bevarede marmortempler i byen og antages at være blevet opført i det 2. århundrede f.Kr. Templet er dedikeret til Hercules, en gud, der blev dybt æret i det antikke Rom, især for sine heroiske bedrifter og styrke.

Templet er bemærkelsesværdigt for sin cirkulære form og korintiske søjler, der elegant omgiver cellaen (det indre kammer). Denne unikke arkitektoniske stil, sammen med de fint udskårne søjlehoveder og de bevarede dele af entablementet, vidner om en tid med kunstnerisk flor og religiøs hengivenhed.

Selvom meget af templet nu er i ruiner, forbliver det et vigtigt vidnesbyrd om Roms historiske og arkitektoniske arv. Det tjener som et vindue til en fjern fortid og fortæller historier om religiøse praksis, kulturelle traditioner og kunstnerisk innovation i det antikke Rom.

39. Galleria Sciarra

Galleria Sciarra er en skjult juvel i hjertet af Rom, tæt ved Trevi-fontænen. Denne bemærkelsesværdige bygning, der først og fremmest er et indkøbsgalleri, er også et kunstværk i sig selv, og et prægtigt eksempel på Art Nouveau-stilen, også kendt som Liberty-stilen i Italien. Galleriet blev opført i slutningen af det 19. århundrede og er især kendt for sine utroligt dekorative fresker, der pryder dets indre gårdhave.

Freskerne i Galleria Sciarra er et festfyrværkeri af farver og former, der fejrer kvindeligheden og de forskellige dyder forbundet med kvinder, såsom troskab og ydmyghed. Kunstneren Giuseppe Cellini har med omhu og finesse skabt et miljø, hvor besøgende kan føle sig nedsænket i et univers af skønhed og elegance, mens de beundrer detaljerne i de maleriske scener.

Galleriet er ikke kun et sted for kommerciel aktivitet, men også et rum hvor kunst og kultur trives, hvilket gør det til et must-visit for dem, der ønsker at opleve den rige kunstneriske arv, som Rom har at byde på. Et besøg i Galleria Sciarra er en indbydende og berigende oplevelse, der tilbyder et øjeblik af ro og æstetisk nydelse midt i byens travlhed.

40. Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè er en arkitektonisk perle i Rom, et mærkeligt og fortryllende kvarter, der skiller sig ud for sin unikke og eklektiske stil. Designet og skabt af arkitekten Gino Coppedè mellem 1913 og 1927, blander dette område forskellige arkitektoniske stilarter – fra middelalderlig til barok og art nouveau – hvilket skaber en drømmeagtig atmosfære, der virker hentet fra et eventyr.

Når man besøger kvarteret, åbner der sig en verden af fantasifulde bygninger, dekorative facader, udsøgte detaljer og kunstneriske ornamentikker. Fra den berømte Fontana delle Rane (Frog Fountain) til de omstændigt udsmykkede villaer, er hvert hjørne af Quartiere Coppedè en overraskelse og en fest for øjnene.

Coppedè-kvarteret er en mindre kendt skat i Rom, et sted, hvor arkitektur møder kunst, og historien møder fantasien. Det er et kvarter, der indbyder til at udforske, beundre og lade sig fortrylle af dets unikke skønhed og kreative udtryk. Quartiere Coppedè er uden tvivl et magisk sted, der giver et andet, mere fantasifuldt perspektiv af Rom, og som venter på at blive opdaget og værdsat af dem, der søger det usædvanlige og fortryllende i den evige stad.

41. Bocca della Verità

Bocca della Verità, eller Sandhedens Mund, er en stor marmorskive placeret ved kirken Basilica di Santa Maria in Cosmedin. Denne mystiske antikke relikvie, der daterer sig tilbage til den romerske æra, forestiller et ansigt, sandsynligvis en flodgud, med huller som øjne og en vidt åben mund. Ifølge legenden vil den åbne mund lukke sig og bide hånden af enhver, der lyver, mens deres hånd er placeret indeni munden.

Bocca della Verità er blevet en populær turistattraktion, hvor besøgende, inspireret af scener fra film og litteratur, tester deres ærlighed ved at placere deres hånd i munden af skiven, mens de svarer på spørgsmål eller afslører en sandhed. Trods den enkle fysiske fremtoning af skiven, er dens tilstedeværelse ladet med en følelse af mysterium og gammel magi, hvilket gør oplevelsen fascinerende og lidt skræmmende.

Dens oprindelige formål og betydning er omgærdet af usikkerhed, men det antages, at det kan have været brugt som et afløbsdæksel eller som en del af en antik romersk fontæne. Uanset dens historie, er Bocca della Verità en ikonisk del af Roms kulturarv, et sted, der pirrer nysgerrighed og fantasi hos dem, der ønsker at udforske byens mere usædvanlige og legendariske seværdigheder.

42. Porta Alchemica

Porta Alchemica, på dansk den alkymistiske port, er en mystisk artefakt beliggende i Villa Palombara nær Piazza Vittorio. Denne særegne port er omgærdet af legender og mysterier, der stammer fra det 17. århundrede, og den har tiltrukket interesse fra dem, der er fascineret af esoterisme, alkymi og det okkulte.

Ifølge legenden blev porten en del af villaen under Marquis Massimiliano Palombara, en mand, der var dybt interesseret i alkymi. En dag mødte marquisen en alkymist, der efter sigende var i stand til at omdanne metaller til guld. Efter en uforklarlig forsvinden af alkymisten, blev porten indgraveret med mystiske symboler og inskriptioner, der formodes at repræsentere en opskrift på at skabe filosofens sten – en legendarisk substans, der kunne omdanne metaller til guld og give evigt liv.

I dag står Porta Alchemica som et vidnesbyrd om en fjern fortid fyldt med mystik, magi og søgen efter universelle sandheder. Det indgraverede symbolsprog på porten taler til en tid, hvor grænserne mellem videnskab, magi og religion var mere flydende, og det inviterer den nysgerrige til at undre sig og udforske de dybere, esoteriske aspekter af historien og kulturen i Rom.

43. Passetto di Borgo

Passetto di Borgo er en imponerende gangbro, der strækker sig over byens hustage og tjener som en hemmelig passage mellem Vatikanet og Engelsborg (Castel Sant’Angelo). Korridoren har været vidne til mange dramatiske øjeblikke i Roms historie, og har blandt andet fungeret som flugtrute for pave Alexander VI i 1494 og for pave Clemens VII under plyndringen af Rom i 1527.

Den stenede korridor, der løber langs de gamle bymure, er omgivet af mystik og fortællinger om flugt og overlevelse, og den giver en fascinerende indsigt i Vatikanets forsvarsstrategier og de pavelige forbindelser til Engelsborg. I dag kan besøgende tage en guidet tur langs Passetto di Borgo og gå i fodsporene af de historiske figurer, der engang søgte sikkerhed langs denne skjulte passage. Med sin rigdom af historie og forbindelser til nogle af de mest afgørende øjeblikke i pavelig og romersk historie, forbliver Passetto di Borgo en fascinerende og minderig del af den evige stads arkitektoniske landskab.

44. Villa Doria Pamphilj

Villa Doria Pamphilj er Rom største offentlige park. Inde i parken kan du opleve en vidunderlig barokvilla omgivet af overdådige haver. Villaen, som oprindeligt tilhørte familien Pamphilj, er i dag et sted, hvor både lokale og turister kan undslippe byens travlhed og nyde naturens skønhed og kunstens elegance.

Parken er rig på biodiversitet og prydet med maleriske søer, fontæner og antikke statuer, hvilket skaber en atmosfære af fred og harmoni. Den labyrintiske udformning af haverne, kombineret med den naturlige skønhed af stedet, giver et perfekt tilflugtssted for rekreative aktiviteter, afslapning og kulturelle opdagelser.

Selv villaen er et mesterværk af arkitektur og kunst, og den huser en imponerende samling af kunstværker og historiske artefakter. En spadseretur gennem villaens saloner er en rejse gennem tid, der giver et indblik i Romas aristokratiske fortid og den kunstneriske rigdom af den barokke æra.

Villa Doria Pamphilj er en oplevelse, der blander kulturel rigdom, historisk betydning og naturlig skønhed, hvilket gør det til et interessant besøg for dem, der ønsker at opleve Rom i al sin mangfoldighed og charme.

Officiel hjemmeside: www.villadoriapamphilj.it

45. Via Margutta

Via Margutta er en malerisk og historisk gade beliggende tæt på Piazza di Spagna og Piazza del Popolo. Gaden, som er kendt for sin historiske tilknytning til kunstneriske sjæle, har været hjem for mange kunstnere, filminstruktører og skuespillere igennem tiderne, inklusiv den berømte maler Caravaggio og filmregissør Federico Fellini.

Gaden er en æstetisk nydelse, præget af traditionelle romerske bygninger, overdådige planter, farverige blomster og kunstgallerier. De brostensbelagte stier, kunstneriske døre, og de slyngende vinstokke bidrager til Via Marguttas charme og romantiske atmosfære. Gaden er også berømt takket være filmen “Roman Holiday”, hvor den fungerede som baggrund, hvilket yderligere cementerede dens status som en ikonisk romersk lokalitet.

Via Margutta er et levende kunstgalleri, hvor besøgende kan udforske forskellige kunststudier, antikvitetsbutikker og mode-boutiques, eller bare slentre langs gaden for at absorbere den kreative og inspirerende atmosfære. Dens rolige boheme-vibe gør den til et perfekt sted for dem, der søger inspiration, kunstnerisk udfoldelse, eller bare en pause fra byens travlhed.

Nyttige links om Rom

www.turismoroma.it/en – Roms officielle turistguide
www.lonelyplanet.com/rome