Top 15 seværdigheder i Rom (2023)

Rom har en lang historie og er berømt for sine seværdigheder. I denne guide får du 15 seværdigheder, du bare skal opleve i Rom, hvis du besøger byen.

1. Oplev det berømte Colosseum

Hvis du planlægger at besøge Rom, skal du sørge for at tilføje Colosseum til din liste over seværdigheder du skal opleve. Dette ikoniske gamle romerske amfiteater er et must for enhver historieinteresseret.

Byggeriet af Colosseum begyndte i 72 e.Kr. under kejser Vespasian og blev afsluttet i 80 e.Kr. under kejser Titus. Colosseum var oprindeligt kendt som det flaviske amfiteater efter det kejserdynasti, der byggede det.

Colosseum blev brugt til gladiatorkampe og andre offentlige forestillinger som f.eks. dyrejagter, henrettelser og dramaer. Det kunne rumme op til 50.000 tilskuere og var det største amfiteater i den romerske verden.

I dag er Colosseum en UNESCO-værdighed på verdensarvslisten og en af Roms mest populære turistattraktioner. Besøgende kan udforske det indre af Colosseum og se den spektakulære arkitektur og teknik.

Hjemmeside: parcocolosseo.it

2. Besøg Vatikanmuseet

Vatikanmuseet er et af de ældste og mest berømte museer i verden. Det ligger i Vatikanstaten, som er en selvstændig stat i Rom i Italien. Vatikanmuseet indeholder en massiv samling af kunstværker og genstande fra hele verden, og de er et populært turistmål for både kunstelskere og historieinteresserede.

Vatikanmuseet blev grundlagt i begyndelsen af det 16. århundrede af pave Julius II. På det tidspunkt var Vatikanbiblioteket et af de eneste biblioteker i Europa, der indeholdt en stor samling af gamle tekster og manuskripter. Julius II indså, at disse tekster og manuskripter ville være meget mere tilgængelige for de lærde, hvis de var åbne for offentligheden, så han besluttede at åbne et museum for at udstille dem. Ud over tekster og manuskripter fra Vatikanbiblioteket bestilte Julius II også kunstnere som Raphael og Michelangelo til at skabe kunst til det nye museum.

Vatikanmuseet åbnede officielt for offentligheden i 1771 under pave Clemens XIV. Siden da har det gennemgået adskillige udvidelser og renoveringer. I 2019 gennemgik de deres største renovering i over 50 år. Renoveringen tilføjede over 2.000 nye kunstværker til samlingen samt opdaterede udstillinger og gallerier.

Hjemmeside: museivaticani.va

3. Se den smukke Piazza Navona

Piazza Navona er en af de smukkeste pladser i hele Rom. Denne store piazza, der ligger i byens historiske centrum, er hjemsted for to storslåede springvand og en fantastisk kirke. Hvis du leder efter et sted at slappe af og nyde Roms skønhed, skal du ikke lede længere end til Piazza Navona!

Piazza Navona er om dagen et travlt sted fyldt med både turister og lokale. De to hovedattraktioner er Fontana dei Quattro Fiumi (de fire floders springvand) og Fontana del Nettuno (Neptunus springvand). Begge springvand blev designet af Bernini og er sande kunstværker. De fire floders springvand er særligt imponerende med sin statue af Nilen og en obelisk i midten.

Hvis du er interesseret i at lære mere om Piazza Navona’s historie, skal du besøge Santa Maria della Pace. Denne smukke kirke ligger lige på pladsen og er hjemsted for en række vigtige kunstværker, bl.a. malerier af Raphael.

4. Nyd en kop kaffe på Piazza di Spagna

Piazza di Spagna, som ligger for foden af Roms Spanske Trappe, er en af den evige bys mest ikoniske pladser. Piazzaen, der er opkaldt efter den spanske ambassade, der grænser op til Pavestolen, har været et populært samlingssted i århundreder og er stadig et af Roms mest populære turistmål.

Piazza di Spagna blev designet i 1725 af den italienske arkitekt Francesco de Sanctis og bestilt af pave Benedikt XIII. Det oprindelige design krævede et voldgravslignende springvand i midten af pladsen, men dette blev aldrig bygget. I stedet fik paven opført en simpel obelisk i stedet. I 1762 fik pave Clemens XIII opført den berømte Fontana della Barcaccia (den grimme båds springvand) ved foden af trappen. Dette blev efterfulgt af opførelsen af yderligere to springvand i 1822 og 1823.

Det mest bemærkelsesværdige element på Piazza di Spagna er dog uden tvivl den spanske trappe. Trappen blev bygget mellem 1723 og 1726 for at forbinde piazzaen med Roms Trinità dei Monti-kirke og var oprindeligt kendt som Scala Quincentesca (500-års jubilæumstrappen). Navnet blev ændret til sit nuværende navn for at ære Spaniens ambassadør i Rom, kardinal Francis Borgia.

I årenes løb har Piazza di Spagna været hjemsted for mange vigtige begivenheder. I 1848 var det her, at Giuseppe Garibaldi annoncerede sin hensigt om at forene Italien. I 1922 talte Benito Mussolini til en menneskemængde på næsten en million mennesker fra toppen af trappen. Og i 1946 var det her, at de romerske borgere tog imod deres helte fra Anden Verdenskrig med åbne arme.

I dag er Piazza di Spagna stadig et af Roms mest populære turistmål. Besøgende kommer fra hele verden for at beundre dens skønhed, tage billeder af de storslåede springvand og trapper og nyde nogle af bedste caffé espresso i hele Rom.

5. Gå tur langs Tiberfloden

Tiberfloden (eller bare Tiberen) er et af de mest ikoniske vartegn i Rom. Tiberen flyder gennem hjertet af byen og har i århundreder været en kilde til inspiration for kunstnere og forfattere. På en solskinsdag er der intet bedre end at slentre langs flodbredden og nyde Roms seværdigheder og lyde.

Tiberfloden løber gennem Roms centrum fra nord til syd. Langs dens bredder ligger nogle af de mest berømte seværdigheder i byen, herunder Vatikanet og Peterskirken. Floden er også hjemsted for en række parker og haver, hvilket gør den til det perfekte sted at flygte fra bylivets travlhed.

Hvis du er på udkig efter en afslappet aktivitet, er en spadseretur langs Tiberen en fantastisk måde at sætte farten ned og sætte pris på alt det, som Rom har at byde på. Start ved Ponte Sant’Angelo og gå mod vest mod Ponte Garibaldi. Mens du går, kan du tage et øjeblik til at nyde udsigten over floden. Hvis du er heldig, kan du måske endda se nogle delfiner svømme i vandet!

6. Besøg Forum Romanum

Forum Romanum er en af de mest populære turistmål i Rom. Dette antikke sted var engang centrum for hverdagslivet i Rom, og det er nu et fascinerende minde om byens rige historie. Hvis du planlægger en rejse til Rom, bør et besøg på Forum Romanum helt klart være på din rejseplan! Her er, hvad du skal vide om dette utrolige sted.

Det romerske forum går tilbage til det 7. århundrede f.Kr. og var engang centrum for det offentlige liv i Rom. I dag er det et populært turistmål og hjemsted for nogle af de mest imponerende ruiner i byen. Forum Romanum blev brugt til en række forskellige formål, herunder politiske møder, kommercielle aktiviteter og retssager. Det var også hjemsted for flere vigtige templer, herunder Concordia-templet og Saturn-templet.

En af de mest populære attraktioner i Forum Romanum er Titusbuen, som blev bygget i 81 e.Kr. til minde om Titus’ sejr over jøderne i Jerusalem. Buen er dekoreret med relieffer, der viser scener fra belejringen af Jerusalem, og den er et af de bedst bevarede eksempler på romersk arkitektur fra denne periode.

En anden seværdighed, som man ikke må gå glip af i Forum Romanum, er Focas’ søjle, som blev opført i 608 e.Kr. Denne søjle er bemærkelsesværdig for sine unikke spiralrelieffer, som viser episoder fra Phocas’ militære felttog. Søjlen stod oprindeligt foran Basilica Constantine, men den blev flyttet til sin nuværende placering i 1588.

Mussolini iværksatte et stort restaureringsprojekt på Forum Romanum i begyndelsen af det 20. århundrede, og mange af de ruiner, som du ser i dag, stammer fra denne periode. Selv om nogle historikere hævder, at Mussolini’s restaureringer var misvisende, kan det ikke benægtes, at de har gjort Forum Romanum til et af Roms mest populære turistmål.

Hjemmeside: parcocolosseo.it/roman-forum

7. Oplev et stykke historie på Musei Capitolini

Rom er en by gennemsyret af historie, og der er ikke noget bedre sted at opleve denne historie end Musei Capitolini. Museerne ligger på Kapitolhøjden og består af to smukke paladser og en række udendørs skulpturer og haver. Samlingerne heri spænder over mere end to tusind år af kunst og kulturelle artefakter, hvilket gør Musei Capitolini til et must for alle, der er interesserede i romersk historie.

Selve museerne er hjemsted for en utrolig række kunstværker og artefakter. Palazzo dei Conservatori huser en samling af klassiske skulpturer samt renæssance- og barokmalerier. Palazzo Nuovo indeholder i mellemtiden et omfattende galleri med romerske mønter samt en række middelalder- og renæssanceskulpturer. Ud over de to paladser kan museerne også prale af en række udendørs skulpturer, herunder flere værker af Bernini, og den smukke Piazza del Campidoglio, der er designet af Michelangelo.

På grund af deres popularitet kan Musei Capitolini blive ret overfyldte, så det er bedst at besøge dem tidligt på dagen, hvis det er muligt. Museerne er åbne tirsdag til søndag fra kl. 9 til 20, med sidste adgang kl. 19. Om mandagen er museerne åbne fra kl. 9.00 til 14.00 med sidste adgang kl. 13.00. Adgang koster 12 € for voksne, 7 € for studerende mellem 6 og 18 år og gratis for børn under 6 år. Der er også en række rabatter og kombinationsbilletter til rådighed for dem, der er interesseret i at besøge flere attraktioner.

Hjemmeside: www.museicapitolini.org

8. Se den ikoniske Trevi-fontæne

Trevi-fontænen er en af de mest ikoniske springvand i verden. Beliggende i hjertet af Rom har denne smukke fontæne dannet ramme om mange romantiske film og tv-serier. Springvandet er også et populært sted for turister, som ofte kaster en mønt i vandet i håb om at få deres ønsker opfyldt. Men hvad er historien bag dette berømte springvand?

Trevi-fontænen blev bestilt af pave Clement XII i 1732. Han gav den italienske arkitekt Nicola Salvi til opgave at finde på et design, der både ville være funktionelt og æstetisk tiltalende. Efter ni års byggeri blev springvandet endelig færdiggjort i 1762.

Fontænens omdrejningspunkt er Neptun, den romerske havets gud. Han er flankeret af to andre statuer: den ene forestiller overflod og den anden sundhed. Alle tre statuer blev udskåret af Pietro Bracci, en af Roms mest berømte billedhuggere på den tid.

I årenes løb er Trevi-fontænen blevet synonym med kærlighed og romantik. Det skyldes i høj grad dens hovedrolle i Federico Fellini’s klassiske film La Dolce Vita fra 1960, hvor Marcello Mastroiannis og Anita Ekbergs karakterer udfolder deres kærlighed til hinanden i måneskinnets skær i Trevi-fontænen.

Hvis du nogensinde er i Rom, skal du sørge for at fremsætte et ønske ved dette smukke springvand – du ved aldrig, om det kan gå i opfyldelse.

9. Udforsk Pantheon

Pantheon er et gammelt tempel, der engang blev brugt til at tilbede alle de romerske guder. Pantheon er nu en kirke, og det er en af de mest velbevarede bygninger fra det gamle Rom. Det bedste ved at besøge Pantheon er, at der er gratis adgang!

Pantheon blev bygget i 126 e.Kr., og det blev oprindeligt brugt som et tempel til at tilbede alle de romerske guder. Navnet “Pantheon” kommer af de græske ord “pan” (der betyder “alle”) og “theon” (der betyder “guder”). Pantheons struktur er meget unik. Det har en betonkuppel, der er 42 meter i diameter og understøttes af vægge, der er næsten seks meter tykke. Der er også syv enorme granitsøjler på forsiden af Pantheon, som hver vejer 60 tons!

En af de mest interessante ting ved Pantheon er, at det har været i kontinuerlig brug, siden det blev bygget for over 1.800 år siden. I 609 e.Kr. gav kejser Fokas Pantheon til pave Bonifatius IV, og det har været brugt som kristen kirke lige siden. I dag er Pantheon en af Roms mest populære turistattraktioner, og det modtager over 6 millioner besøgende hvert år.

10. Gå en tur i bydelen Trastevere

Hvis du er på udkig efter en dosis romersk karakter væk fra det travle centrum, skal du tage til Trastevere. Dette charmerende kvarter på Tiberflodens vestlige bred er fyldt med smalle brostensbelagte gader, hyggelige trattoriaer og livlige udendørsmarkeder. Det er det perfekte sted at tilbringe en eftermiddag med at udforske Roms sande sjæl!

Trastevere har sit navn fra det latinske ord for “på den anden side af Tiberen”. I oldtiden var dette stedet, hvor sømænd og købmænd kunne læsse deres varer af, inden de krydsede floden til det egentlige Rom. I dag er det et blomstrende boligkvarter, der er elsket af både lokale og turister.

En af de bedste måder at få en fornemmelse af området på er simpelthen at vandre rundt i gaderne og indsnuse atmosfæren. Start på Piazza di Santa Maria, den livlige centrale plads, som er forankret af Santa Maria-basilikaen – en af Roms ældste kirker. Herfra kan du sno dig gennem de middelalderlige gyder, der er fyldt med stemningsfulde restauranter og caféer. Husk at kigge forbi en af de mange gelateriaer for at få en forfriskende godbid – du vil ikke blive skuffet!

Hvis du føler dig energisk, kan du fortsætte til Villa Farnesina, en smukt bevaret renæssancevilla med overdådige freskomalerier af nogle af tidens mest berømte kunstnere. Eller gå en tur langs Lungotevere degli Anguillara, en flodpromenade med træer og bænke, hvor du kan slappe af og se verden gå forbi.

Uanset hvordan du bruger din tid i Trastevere, vil du helt sikkert blive forelsket i dette særlige hjørne af Rom.

11. Shop på Via del Corso

Via del Corso er en af de mest berømte shoppinggader i Rom. Det er en gågade, der er næsten en kilometer lang. Der er en masse high-end butikker men også andre mere overkommelige butikker.

Der er et par ting, man skal være opmærksom på, når man shopper på Via del Corso. For det første er mange af butikkerne små, så det kan være let at overse dem, hvis man ikke er opmærksom. For det andet kan priserne være højere end gennemsnittet, så hvis du ønsker at spare penge, er dette måske ikke det bedste sted at shoppe. Endelig kan denne gade, fordi den er så populær blandt turister, være ret overfyldt, især i højsæsonen, f.eks. om sommeren og i ferier.

Hvis du er på udkig efter high-end mode, er Via del Corso det rette sted at gå. Der er mange designerbutikker, såsom Gucci, Prada og Dolce & Gabbana. Hvis du er på et budget, er der også nogle butikker til lavere priser som H&M og Zara. Du kan finde noget for enhver smag på Via del Corso!

12. Oplev Peterskirken

Peterskirken er en af verdens største kirker og et must-see for alle, der besøger Rom. Peterskirken blev bygget på stedet for en tidligere basilika fra det 4. århundrede, der var bestilt af kejser Konstantin. Byggeriet af den nuværende basilika begyndte i 1506 og blev afsluttet i 1626. Peterskirken var i sin udformning stærkt påvirket af renæssancearkitekturen, og den anses for at være et af de fineste eksempler på renæssancearkitektur i verden.

Der er mange højdepunkter i Peterskirken, men nogle af de mest bemærkelsesværdige er Michelangelos Pietà (den eneste Michelangelo-skulptur, der er offentligt udstillet), Peterskuplen (den største kuppel i verden) og Johannes Paul II’s grav (som blev begravet her i 2005). Peterskirken er også hjemsted for adskillige pavegrave og Vatikanets skatte, hvilket gør den til en af de mest betydningsfulde kirker i kristendommen.

Peterskirken ligger i Vatikanstaten, så du skal købe en billet til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel samt en billet til selve Peterskirken (disse kan købes sammen eller separat). Det anbefales at besøge tidligt om morgenen eller senere på aftenen for at undgå menneskemængder, og at man klæder sig anstændigt, når man besøger den – bare skuldre eller knæ er ikke tilladt! Der tilbydes guidede ture, hvis du vil lære mere om Peterskirkens historie og kunst. Du kan også gå på opdagelse på egen hånd med et kort fra billetkontoret.

Ved at planlægge i forvejen og ankomme tidligt eller sent for at undgå menneskemængder kan du sikre dig, at dit besøg i denne ærefrygtindgydende kirke virkelig bliver uforglemmeligt!

13. Spis en pizza på en af Roms mange pizzeriaer

Hvad er en rejse til Italien uden lækre pizzaer? For at hjælpe dig har vi samlet en liste over vores yndlingspizzeriaer i den evige by.

Da Michele
Hvis du er på udkig efter en autentisk napolitansk pizzaoplevelse, skal du ikke lede længere end til Da Michele. Dette ærværdige pizzeria har serveret nogle af de bedste pizzaer i Rom i over 100 år, og der er ingen tegn på, at det snart er ved at gå ned ad bakke. Sørg for at prøve den simple margherita-pizza – den er fremragende!

Pizzarium
Pizzarium er lidt af en afvigelse fra det typiske romerske pizzeria. For det første ligger det i en umærket bygning i nærheden af Vatikanet. Det skal du dog ikke lade dig afskrække af – pizzaerne her er nogle af de bedste i byen. Hvis du føler dig eventyrlysten, så prøv en af de utraditionelle kombinationer af toppings – du vil ikke blive skuffet!

14. Oplev en fodboldkamp på Stadio Olimpico

En tur til Rom er ikke komplet uden at opleve den elektriske atmosfære ved en fodboldkamp på byens ikoniske Stadio Olimpico. Stadio Olimpico er hjemsted for både AS Roma og SS Lazio og er et af de største og mest stemningsfyldte fodboldstadions i verden, og et must for enhver fodboldfan. Her er alt, hvad du behøver at vide om at overvære en kamp på Stadio Olimpico.

Din bedste chance for at få billetter til en kamp er gennem et af de mange billetwebsteder eller bureauer, der videresælger billetter til kampe på Stadio Olimpico. Priserne varierer afhængigt af kampens popularitet, men du kan typisk finde billetter til omkring 50-100 €.

En anden mulighed er at prøve lykken på kampdagen ved at tage hen til stadion og købe billetter fra sælgere udenfor. Du skal dog være opmærksom på, at priserne kan være høje, og at det kan være svært at finde billetter, hvis du ikke kommer i god tid.

Den tredje mulighed er at forsøge at købe billetter direkte hos AS Roma eller SS Lazio. Medmindre du er medlem af en af klubberne, kan det dog være ret svært, til de mest populære kampe.

Når du har fået fingrene i nogle billetter, er det tid til at gå ind på stadion. Det første, du vil bemærke, er, hvor stort Stadio Olimpico er – med en kapacitet på over 70.000 er det et af de største fodboldstadions i Europa.

Du vil også bemærke den intense atmosfære inde på stadion. Så snart du træder ind, vil du blive blæst baglæns med højlydte sange fra de italienske tifosis.

15. Slentre rundt i den jødiske ghetto

Skjult væk i skyggerne af Roms gamle ruiner ligger et kvarter med en historie, der er lige så rig og kompleks som byen selv. Den jødiske ghetto i Rom er en af de ældste ghettoer i Europa, og et besøg her vil helt sikkert give dig en ny forståelse for den evige by.

Oprindelsen af den jødiske ghetto i Rom går tilbage til 1555, da pave Paul IV indespærrede Roms jøder til et lille område ved Tiberflodens bred. I århundreder var ghettoen et travlt knudepunkt for jødisk liv i Rom, hvor der var synagoger, skoler og forretninger. Men livet i ghettoen var ikke let. Jøderne skulle bære gule skilte, var underlagt udgangsforbud og måtte ikke eje ejendom uden for ghettoen.

Situationen begyndte at blive bedre i 1870, da Italien blev forenet, og jøderne fik fuldt statsborgerskab. Efterhånden blev begrænsningerne for livet i ghettoen ophævet, og jøderne begyndte at integrere sig i det romerske samfund. I dag bor der kun et par tusinde jøder i ghettoen, men den er stadig et vigtigt kulturelt centrum for Roms jødiske samfund.

Hvis du er interesseret i at lære mere om dette fascinerende stykke romersk historie, skal du sørge for at tilføje et besøg i den jødiske ghetto til din liste! Der tilbydes guidede ture året rundt, og de ledes af kyndige guider, som er ivrige efter at dele deres kærlighed til dette unikke kvarter.

Nyttige links om Rom

www.turismoroma.it/en – Roms officielle turistguide
www.lonelyplanet.com/rome