Top 20 seværdigheder i Berlin (2023)

Tysklands hovedstad og landets største by Berlin, er kendt for sin særlige atmosfære og er hjemsted for blandt andet den verdensberømte Berlin Opera, men også en fantastisk kunstscene med hundredvis af gallerier, natklubber, events i massevis og storslåede museer. Et must for enhver turist og rejsende.

På trods af ødelæggelserne under Anden Verdenskrig og efter årtiers forfald øst for den berygtede Berlinmur er byen blevet genopbygget. I dag har Berlin fået ry for at være en ungdommelig, hip turistdestination, der byder på en blanding af ny og klassisk arkitektur, underholdning, shopping og et bredt udvalg af sports- og kulturinstitutioner og kunstgallerier.

1. Brandenburger Tor

Berlins mest berømte seværdighed er uden tvivl Brandenburger Tor. Den var engang et symbol på en delt nation, men står nu som et symbol på enhed og fred. Denne imponerende store neoklassicistiske port blev bestilt af kong Frederik Wilhelm II i 1788, og den var inspireret af Propylea på Athens Akropolis. Monumentet er 26 meter højt og står i bydelen Mitte på Pariser Platz, ikke langt fra Rigsdagsbygningen.

Under Den kolde krig gjorde dens fysiske og symbolske placering som en spærret port langs Berlinmuren den til et hyppigt sted for demonstrationer med vestberlinere. Den er også berømt for at have dannet baggrund for den amerikanske præsident Ronald Reagans bøn i 1987 til sovjetlederen Mikhail Gorbatjov om at rive muren ned.

Det var også scenen for en gribende gestus i 1999, da politiske ledere fra en række lande – herunder den daværende tyske Angela Merkel, Ruslands Mikhail Gorbatjov og Polens Lech Walesa – sammen gik gennem porten for at mindes nedrivningen af Berlinmuren 10 år tidligere.

At besøge Brandenburger Tor om natten er en flot oplevelse og uden tvivl en af de bedste gratis ting at lave i Berlin.

2. Museumsøen

Spree-øen – bedre kendt som Museumsinsel – ligger mellem floden Spree og Kupfergraben i en 400 meter lang kanal. Her finder du mange af byens ældste og vigtigste museer, herunder Altes Museum, som blev bygget i 1830 for at huse kronjuvelerne og andre kongelige skatte.

Neues Museum, der blev ødelagt under Anden Verdenskrig, blev genopbygget og åbnet igen i 2009. Det er hjemsted for omfattende samlinger fra det egyptiske museum, papyrussamlingen og samlingen af klassiske antikviteter.

Alte Nationalgalerie, der blev åbnet i 1876, viser neoklassiske skulpturer og malerier fra 1815-1848 samt impressionistiske og tidlige modernistiske værker. Bodemuseum rummer en samling af byzantinsk kunst samt en stor skulptursamling, der strækker sig fra middelalderen til slutningen af 1700-tallet.

Pergamonmuseet rummer et museum for islamisk kunst, Ishtarporten og rekonstruerede historiske bygninger fra Mellemøsten. Den nyeste museumsattraktion, Humboldt Forum, åbnede her i 2019 og huser Berlins etnologiske museum og museet for asiatisk kunst.

3. Mindesmærket for Berlinmuren

Berlinmuren blev rejst i 1961, da Østtyskland afspærrede denne halvdel af byen for at forhindre borgerne i at flygte til Vesttyskland. Da den blev revet ned i 1989, strakte den fire meter høje mur sig 155 kilometer langt, skar igennem 55 gader og havde 293 observationstårne og 57 bunkere.

I dag er der kun små stykker af denne graffitibeklædte mur tilbage, herunder en 1,4 kilometer lang strækning, der er bevaret som en del af Berlinmurens mindesmærke (Gedenkstätte Berliner Mauer). Den står som en skræmmende påmindelse om den fjendtlighed, der engang delte Europa.

Blandt højdepunkterne for et besøg kan nævnes museet Marienfelde Refugee Center Museum med udstillinger om de halvanden og en halv million mennesker, der passerede Berlin som flygtninge, Günter Litfin Memorial, et tidligere vagttårn, der nu er indrettet som et mindesmærke, som hylder den første civile, der blev dræbt i forsøget på at krydse fra øst til vest, og monumentet til minde om den delte by og ofrene for det kommunistiske tyranni.

Husk også at se på mindesvinduet og besøgscentret med udsigt over resterne af muren. Der tilbydes guidede rundvisninger på engelsk.

Hjemmeside: www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

4. Deutsches Historisches Museum

Det tyske historiske museum (Deutsches Historisches Museum eller blot DHM), der blev oprettet i forbindelse med Berlins 750 års jubilæum i 1987, er et must for alle, der er interesserede i at lære mere om byens bemærkelsesværdigt rige historie. Denne meget besøgte attraktion består af en række historiske udstillingshaller fyldt med fascinerende udstillinger af artefakter fra forskellige perioder og begivenheder fra landets grundlæggelse og frem til Berlinmurens fald.

Andre højdepunkter omfatter udstillinger om medicin, mode, religion, trykkeri, kunst og fotografi. Militærinteresserede kan gå på opdagelse i museets store samling af historiske rustninger, våben og uniformer.

Der er også en biograf på stedet og et forskningsbibliotek, som er åbent for offentligheden. Der tilbydes engelsksprogede guidede ture, og for dem, der forventer et længere ophold (det vil du gerne, for der er så meget at se), er der en praktisk garderobe og café.

Hjemmeside: www.dhm.de

5. Berliner Fernsehturm

Berlins fjernsynstårn fejrede sit 50 års jubilæum i 2020, men det 368 meter høje Berliner Fernsehturm ikke mistet sin tiltrækningskraft på byens besøgende. Siden åbningen i 1970 har Europas tredje højeste fritstående bygning tiltrukket over 60 millioner besøgende, hvoraf de fleste er tiltrukket af den spektakulære udsigt over Berlin.

Det blev oprindeligt bygget for at markere kommunismens styrke (det ligger i det tidligere Østberlin), og vartegnet kan ses fra stort set alle hjørner af byen, hvilket gør det endnu mere betydningsfuldt som et symbol på byens genforening i 1980’erne.

Sørg for at inkludere bygningens udsigtsplatform i dit besøg, og hvis du har tid til at blive hængende, så bestil en reservation på den 207 meter høje drejelige restaurant.

Hjemmeside: www.tv-turm.de

6. Rigsdagen

Rigsdagsbygningen – eller blot Rigsdagen – blev oprindeligt færdigbygget i 1894, hvor den fungerede som hjemsted for det tyske kejserriges rigsdag, indtil det brændte i 1933. Den blev ikke brugt igen før efter Tysklands genforening, hvor den gennemgik en 10-årig genopbygning og endelig blev hjemsted for det tyske parlament i 1999.

Et højdepunkt i denne storslåede genopbygning er den nye kuppel. Den er lavet af glas og giver en fantastisk udsigt over den omkringliggende by, især om natten fra Rooftop Restaurant. Hvis du besøger den i sommermånederne, skal du sørge for at tjekke programmet med lysshows og filmaftener for at få en uforglemmelig Berlin-oplevelse.
Bemærk, at der skal betales billet til Dome and Terrace, og på grund af efterspørgslen anbefales det at bestille billetter på forhånd. Der er mulighed for tilmelding på dagen, men du skal forvente en ventetid på to til tre timer. Der er gratis engelsksprogede audioguider til rådighed.

Hjemmeside: www.bundestag.de

7. Schlossgarten Charlottenburg

Charlottenburg Slot er fra slutningen af det 17. århundrede og var i årtier den primære residens for de tyske kongelige. Dette enorme palads, der nu er smukt restaureret, har mange ekstraordinære træk, herunder en massiv 50 meter høj central kuppel, overdådig barok- og rokokodekoration i alle de vidtstrakte rum og en stor have, der er inspireret af Versailles-haverne
.
Et højdepunkt i ejendommens rundvisningsprogram er et besøg i den nye fløj med statslejlighederne og de fine festsale. Det er her, de besøgende får et glimt af den pragt, som de preussiske konger og kurfyrster levede i, lige fra Frederik I’s soveværelse og arbejdsværelse med deres fine møbler og malerier til statsspisestuen og det 42 meter lange gyldne galleri med dets rige, forgyldte stuk.

Ovre i det gamle palads ligger porcelænskabinettet, et rum, der er dedikeret til en stor historisk porcelænssamling og særlige udstillinger, herunder kronjuvelerne og andre kongelige genstande. Andre højdepunkter er slotsparken fra 1697, som huser den nye pavillon (Neue Pavilion), der blev bygget i 1788 i stil med en napolitansk villa, og Belvedere Tehus med sin fine samling af porcelæn fra Berlin.

Husk at besøge mausoleet med de kongelige grave samt den store gård med den store statue af den store kurfyrste, Frederik Wilhelm af Brandenburg. En af de bedste ting at lave i Berlin om vinteren er at besøge Charlottenburg Slotspladsens julemarked, en spektakulær udstilling med mere end 250 sælgere og kunsthåndværkere, der udstiller sæsonbestemte varer.

8. Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt, en af Berlins største pladser, er domineret af tre historiske monumentale bygninger: Konzerthaus, den franske domkirke (Französischer Dom) og den tyske domkirke (Deutscher Dom). Denne maleriske plads fra det 17. århundrede er nu en af Berlins største turistattraktioner og er hvert år vært for mange offentlige arrangementer, herunder klassiske koncerter på trappen til Konzerthaus-teatret om sommeren. Om vinteren bliver hele pladsen omdannet til byens berømte julemarked.

Konzerthaus, der blev bygget i 1821, er lige så berømt for sin arkitektoniske pragt som for de førsteklasses optrædener af Konzerthausorchester Berlin, et af landets mest populære symfoniorkestre. Foran bygningen står en statue af den tyske digter Friedrich Schiller omgivet af fire kvindeskikkelser, der repræsenterer de kunstneriske elementer lyrik, dramatik, historie og filosofi.

Katedralerne har fået deres navn på grund af deres kupler (“dom” er også det tyske ord for katedral) og er faktisk ikke kirker – den franske katedral er hjemsted for huguenotmuseet, og den tyske katedral udstiller den tyske parlamentshistorie.

Alexanderplatz, som er en anden velkendt plads i Berlin, var centrum for livet i Østberlin og er nu hjemsted for verdenstidsklokken, som er et populært mødested. I nærheden ligger tv-tårnet (med kælenavnet Telespargel) med panoramaudsigt over byen.

9. Det jødiske museum i Berlin

Det jødiske museum i Berlin (Jüdisches Museum Berlin) er designet af arkitekten Daniel Libeskind og har et karakteristisk zinkbeklædte ydre, der gør det til et af Berlins mest markante vartegn. Det blev etableret i 2001, og inden for finder besøgende en bred vifte af historiske genstande og donerede samlinger, der illustrerer jødiske tyskeres lange historie og kamp fra middelalderen til i dag.

Udstillingerne omfatter kunstværker, religiøse genstande og 24.000 fotografier, der er blevet bevaret og genfundet. Særligt gribende er The Memory Void, hvor du finder en installation kaldet “Shalekhet” eller “Fallen Leaves”, en samling af omkring 10.000 jernansigter spredt ud over jorden. Det er mildest talt en skræmmende oplevelse.

Museet er også hjemsted for et omfattende bibliotek og arkiver på Akademiet for det jødiske museum i Berlin, hvor der ofte er uddannelsesprogrammer. Museets gallerier omfatter sektioner dedikeret til Hanukkah, antisemitisme, konflikten i Mellemøsten, Jerusalems historie og kultur samt den Münchener rabbiner Leo Baerwalds liv.

Der findes en række forskellige tematiserede rundvisninger med engelsksprogede audioguider.

Hjemmeside: www.jmberlin.de

10. Checkpoint Charlie Museum

Checkpoint Charlie-museet (Museum Haus am Checkpoint Charlie) er også af interesse. Denne fascinerende turistattraktion, der markerer det mest kendte overgangssted mellem Øst- og Vestberlin, har adskillige udstillinger og genstande, der fortæller om menneskerettighedernes historie, samt udstillinger, der specifikt omhandler Berlinmurens og Checkpoint Charlie’s historie.

Museet, der ligger ved siden af det oprindelige vagtbyggeri, fremhæver også nogle af de mest interessante forsøg fra dem, der forsøgte at flygte fra det kommunistiske styre. Heriblandt en original hjemmelavet luftballon, der blev brugt i et af de vellykkede forsøg.
Interessant er også den nærliggende friluftsudstilling BlackBox Cold War, som indeholder dele af Berlinmuren og tilhørende informationssteder.

Hjemmeside: www.mauermuseum.de

11. Mindesmærke for de myrdede jøder i Europa

Denkmal für die ermordeten Juden Europas – også kendt som Holocaustmindesmærket – er et bemærkelsesværdigt vidnesbyrd om det tyske folk og dets engagement i aldrig at vende det blinde øje til fortidens grusomheder.

Denne samling af 2.711 betonplader, der ligger på den østlige side af Tiergarten, dækker 19.000 kvadratmeter ujævn jord. Under det vidtstrakte mindesmærke ligger et informationscenter, der huser breve, dagbøger og fotografier fra Holocaust-ofrene. Der findes en audioguide på engelsk.

Hjemmeside: www.stiftung-denkmal.de

12. Grosser Tiergarten og sejrssøjlen

Parken Grosser Tiergarten i Berlin, der bogstaveligt talt kan oversættes som “den store dyrehave”, har længe været en stor turistattraktion. Den var oprindeligt et kongeligt jagtreservat, hvor der blev holdt hjorte, vildsvin og andet vildt, men blev i 1700 omdannet til en offentlig park. Tiergarten, der er attraktivt anlagt med en overflod af træer og buske og store græs- og blomsterbede, dækker 210 hektar og er et yndet sted for afslapning, vandreture og sejlads.

Parken rummer også mange statuer og monumenter, herunder statuen af dronning Luise fra 1880, som forestiller hende med et relief, der minder om hendes omsorg for sårede soldater under krigen i 1806. Der er også et monument for Frederik Wilhelm III fra 1849 med relieffer, der afspejler kongens fredselskende sindelag.

Det mest berømte af Tiergartens monumenter er den massive sejrssøjle (Siegessaule), en 70 meter høj struktur, der krones af en otte meter høj guldstatue af Victoria. Statuen, som af de lokale kaldes Golden Lizzy, blev færdiggjort i 1873. Det er værd at bestige de 285 trin op til toppen af dette storslåede monument for at nyde udsigten over Tiergarten. Og hvis du kigger godt efter, kan du stadig se spor af skudskader fra Anden Verdenskrig.

13. Pergamonmuseet

Pergamonmuseet er et af Berlins mest spændende seværdigheder og hjemsted for tre gallerier, der hver især optager en fløj af den massive bygning, herunder Mellemøstmuseet, det islamiske kunstmuseum og antiksamlingen.

Artefakterne, som med nød og næppe undgik at komme til skade under Anden Verdenskrig, blev indsamlet af tyske arkæologer i løbet af det 19. og 20. århundrede på udflugter til Egypten, Mellemøsten og Asien. Museet fokuserer primært på arkitektoniske vidundere, herunder udsmykkede facader og porte, og nogle af museets mest berømte genstande er Ishtarporten i Babylon, den romerske markedsport i Milet og Mshatta-facaden. Der findes en café og en boghandel på stedet.

Hjemmeside: www.smb.museum

14. Det tyske teknologimuseum

Deutsches Technikmuseum Berlin blev grundlagt i 1983 for at vise og fejre Tysklands industrielle og teknologiske formåen. Der er masser af sjove ting at lave for børn og familier på dette populære museum, herunder at se udstillinger om den industrielle revolution, få praktisk erfaring i et rekonstrueret værksted. Desuden tilbyder museet et fascinerende kig på de køretøjer, der udviklede sig sideløbende med denne stigning i mekaniseringen.

Der er masser af køretøjer og fly udstillet, herunder en række bevarede dampmaskiner, der går helt tilbage til 1843. Andre højdepunkter er at køre i et gammelt tog fra 1930’erne fra museet til lokomotivdepotet i weekenden.

Der tilbydes guidede rundvisninger på engelsk. For dem, der ønsker at gøre en dag ud af det (hvilket anbefales), er der en restaurant og et picnicsted på stedet.

Hjemmeside: www.technikmuseum.berlin

15. Berliner Dom

Berlins domkirke, der ligger på Museumsøen ved siden af Lustgarten, er en af kompleksets mest imponerende bygninger takket være den 75 meter høje kuppel. Bygningen er bygget i nybarokstil og er den største kirke i Berlin og er opdelt i tre hovedafsnit: mindekirken, dåbs- og bryllupskirken og sognekirken.

Efter årtiers omhyggeligt arbejde med at udbedre krigsskaderne er kirken blevet bragt tilbage til sin tidligere pragt, og højdepunkterne for et besøg omfatter den kejserlige trappe, der er dekoreret med bronzesimser og 13 temperamalerier af den berlinske landskabsmaler Albert Hertel i 1905. Du bør også planlægge at se det kejserlige galleri med den fantastiske udsigt over Berlin.

En anden populær seværdighed er Hohenzollern-krypten, som indeholder næsten 100 sarkofager, kister og monumenter fra det 16. til det 20. århundrede. Prøv at planlægge dit besøg til en af katedralens mange koncerter, orgelkoncerter eller særlige besøgstjenester, og sørg for at bestige de 270 trin op til kuplen, hvor du har en fantastisk udsigt over museumsøen. Der tilbydes engelsksprogede guidede ture, og der er en café og en butik på stedet.

Hjemmeside: www.berlinerdom.de

16. Berlins zoologiske have

Zoologischer Garten Berlin er den ældste zoologiske have i Tyskland og er fortsat en af Berlins mest populære attraktioner med 3,5 millioner gæster om året. Zoologisk have blev etableret i 1844 og fuldstændig genopbygget efter 2. verdenskrig, og den har opnået et ry for sine mange vellykkede avlsprogrammer og er kendt for at give dyrene autentiske levesteder.

Zoologisk have er hjemsted for næsten 20.000 store og små dyr, fra arktiske ulve til zebraer. Blandt de berømte beboere er et par kæmpepandaer, to giraftearter og en flok små afrikanske pingviner.

Den zoologiske have er også hjemsted for Europas største voliere og for Aquarium Berlin, hvor du kan se mere end 9.000 dyr svømme i de 250 bassiner, herunder rev- og tigerhajer, vandmænd, tropiske fisk, krybdyr og insekter.

Hjemmeside: www.zoo-berlin.de

17. Tierpark Berlin

En anden zoologisk have af interesse er Tierpark Berlin. Den strækker sig over 400 hektar og er hjemsted for ca. 7.250 dyr fra 846 forskellige arter. Den blev åbnet i 1950’erne og er næsten lige så stor som Berlin Zoo og er et besøg værd, især hvis du rejser med børn. Stjernedyrene omfatter dens elefanter (zoologisk have er kendt for sit avlsprogram), isbjørne samt en stor flok moskusokser.

Hvis du besøger den om sommeren, skal du sørge for at planlægge dit besøg så det falder sammen med en af de regelmæssige sene åbningstider. Og tjek zooens websted for at få oplysninger om særlige børneprogrammer, fodringstider samt om rundvisninger og unikke dyreoplevelser.

AquaDom er også et besøg værd, hvis der er tid til det på din Berlin-sightseeing-rute. Dette store 25 meter høje akvarium, der ligger i Radisson Collection Hotel, Berlin, har endda en elevator i midten for at sikre en unik udsigt til dets marine indbyggere.

Hjemmeside: www.tierpark-berlin.de

18. Berlins botaniske have og botaniske museum

Den botaniske have og det botaniske museum Berlin-Dahlem (Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem), der oprindeligt var køkken- og urtehave i det kongelige palads, blev bygget i 1679 efter ordre fra den store kurfyrste. Med sine 126 hektar er det en af verdens største botaniske haver med over 20.000 plantearter, der repræsenterer floraen ikke kun i Europa, men også i tropiske og subtropiske miljøer i det store tropiske hus.
Der er også haver med lægeplanter og en stor dam, der udgør det centrale element i biotopen for marine og sumpplanter. Hvis du har mulighed for det, så prøv at besøge den i julen eller under attraktionens årlige “Botanisk nat”-arrangement, der betragtes som en af de mest romantiske ting at lave i Berlin om vinteren.

Kurfyrstehaven med dens grønne have fra det 17. århundrede, restauranten og det fremragende botaniske museum med sit herbarium med mere end to millioner planter og et omfattende bibliotek er også værd at se.

Hjemmeside: www.bgbm.org

19. Humboldt Forum

En af de mest populære attraktioner på Museumsøen – et sted, der allerede bugner af gode sightseeing-muligheder – er det nyåbnede Humboldt Forum. Dette bemærkelsesværdige bygningsværk, der blev etableret i 2019, er et sted, hvor to af Berlins førende museumssamlinger – Museum of Ethnography (Ethnologisches Museum) og Museum für Asiatische Kunst (Museum für Asiatische Kunst) – nu har til huse under et enkelt tag: det af et fuldstændig rekonstrueret Berlin-palads.

Besøgende kan nu nemt udforske Tysklands største samlinger af ikke-europæiske skatte, herunder en samling af mere end 400.000 artefakter fra hele verden, som anses for at være på højde med førende museer rundt om i verden. Blandt højdepunkterne kan nævnes udstillinger af antik kunst fra Asien samt store samlinger med særligt fokus på Kina. Ud over sine teatre rummer anlægget to restauranter og en butik.

Hjemmeside: www.humboldtforum.org

20. DDR-museum

DDR-museet, som er en af Berlins nyere attraktioner, åbnede i 2006 og giver et nøgternt indblik i livet i Østberlin under det kommunistiske styre. Denne populære attraktion ligger i det gamle regeringskvarter i Østberlin og har en række praktiske, interaktive udstillinger om f.eks. overvågning og hverdagens afsavn samt en kopi af en højhusblok.

Andre højdepunkter for et besøg omfatter en kopi af en fængselscelle, et forhørsrum, en biograf og tilhørende information. Husk at prøve Trabant-simulatoren, som giver en realistisk køreoplevelse langs Berlinmuren i et klassisk østtysk køretøj. Der er også udstillet en stor samling af autentiske genstande fra denne periode.

Hjemmeside: www.ddr-museum.de

Nyttige links til Berlin

www.visitberlin.de
www.berlin.de