De 15 største lufthavne i Europa (i 2024)

5. april 2024

Oversigt: De 15 største lufthavne i Europa målt efter årligt antal rejsende (både terminal- og transitpassagerer):

Her er Europas 15 største lufthavne målt efter årligt passagerantal, vi gennemgår historien bag disse knudepunkter for global mobilitet, deres unikke karakteristika, og de innovative tiltag de har indført, for at forbedre rejsendes oplevelser og reducere deres miljøaftryk.

Lufthavn Årligt antal rejsende
1 Heathrow Lufthavn (London) 79.151.723
2 Istanbul Lufthavn (Istanbul) 76.236.980
3 Charles de Gaulle Lufthavn (Paris) 67.421.316
4 Schiphol Lufthavn (Amsterdam) 61.889.586
5 Madrid-Barajas Lufthavn (Madrid) 60.220.984
6 Frankfurt Lufthavn (Frankfurt) 59.359.539
7 Barcelona–El Prat Lufthavn (Barcelona) 49.909.544
8 Gatwick Lufthavn (London) 40.897.656
9 Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn (Rom) 40.545.240
10 München Lufthavn (München) 37.037.070
11 Moskva-Sjeremetevo Lufthavn (Moskva) 36.600.000
12 Lissabon Lufthavn (Lissabon) 33.649.000
13 Dublin Lufthavn (Dublin) 33.522.493
14 Orly Lufthavn (Paris) 32.294.167
15 Palma de Mallorca Lufthavn (Palma de Mallorca) 31.105.987

Kilde: wikipedia.org.

1. Heathrow Lufthavn (London): 79.151.723

Heathrow Lufthavn er Europas største lufthavn målt efter årligt passagerantal, hvilket cementerer dens status som en af de mest betydningsfulde luftfartshubs på globalt plan. Denne imponerende lufthavn fungerer som hovedgatewayen til Storbritannien for internationale rejsende og spiller en kritisk rolle i både den britiske økonomi og det globale luftfartsnetværk.

Beliggende i den vestlige del af London, har Heathrow Lufthavn fem hovedterminaler, som hver især er udstyret til at håndtere millioner af passagerer hvert år. Lufthavnen er kendt for sin effektivitet og evne til at tilbyde forbindelser til over 180 destinationer i mere end 90 lande, hvilket gør den til en afgørende knudepunkt for internationale rejser.

Heathrow er mere end blot en transitstation; det er en oplevelse i sig selv. Med en bred vifte af shoppingmuligheder, fra designerbutikker til high-street mærker, samt et imponerende udvalg af restauranter og barer, afspejler Heathrow den dynamiske og mangfoldige kultur, som London er kendt for. Lufthavnen tilbyder også en række førsteklasses lounges, spa-faciliteter, og stille områder designet til at imødekomme de rejsendes forskelligartede behov og ønsker.

Miljøansvar er en vigtig del af Heathrows driftsfilosofi. Lufthavnen har implementeret adskillige bæredygtighedsinitiativer, der sigter mod at reducere dens miljøpåvirkning, herunder tiltag for at mindske CO2-udledninger, forbedre luftkvaliteten og fremme brugen af bæredygtig energi. Disse bestræbelser er en del af Heathrows mål om at blive en af verdens mest bæredygtige lufthavne.

Heathrow fortsætter med at investere i sin infrastruktur og tjenester for at imødekomme den voksende globale efterspørgsel og forbedre passageroplevelsen. Med projekter som udvidelsen af en tredje landingsbane og moderniseringen af terminalerne, forbliver Heathrow forpligtet til at sætte standarden for international luftfart og tilbyde en port til verden, der er både effektiv, behagelig, og bæredygtig.

2. Istanbul Lufthavn: 76.236.980

Istanbul Lufthavn, som åbnede i 2018, er allerede blevet et centralt knudepunkt i international luftfart og indtager stolt andenpladsen på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt passagerantal. Denne moderne lufthavn er designet til at afspejle Istanbuls historiske rolle som broen mellem øst og vest og har ambitionen om at blive verdens største lufthavn, både i kapacitet og service.

Beliggende på den europæiske side af Istanbul, er lufthavnen hjemsted for en bred vifte af internationale og indenrigsflyvninger, der forbinder passagerer til over 300 destinationer verden over. Dens strategiske placering i krydset mellem Europa, Asien og Mellemøsten gør den til en ideel hub for rejsende, der søger en smidig forbindelse mellem kontinenterne.

Istanbul Lufthavns arkitektoniske design er både imponerende og funktionelt, med enorme, luftige terminalbygninger, der er udstyret med de nyeste teknologier for at optimere passageroplevelsen. Fra biometrisk identifikation til avancerede bagagesystemer er alt designet til effektivitet og komfort. Desuden er lufthavnen forpligtet til bæredygtighed, med brug af grønne teknologier og systemer, der mindsker miljøpåvirkningen.

Faciliteterne på Istanbul Lufthavn er i verdensklasse, med et omfattende udvalg af shoppingmuligheder, restauranter, lounges og rekreative områder, der afspejler den rige kulturelle arv og gæstfrihed, som Tyrkiet er kendt for. Lufthavnen tilbyder også et bredt spektrum af tjenester, der imødekommer behovene hos forretningsrejsende, herunder state-of-the-art møde- og konferencefaciliteter.

Istanbul Lufthavn er ikke blot en gateway til Tyrkiet, men også et monument over Istanbuls fortsatte rolle som et globalt mødested og et symbol på landets fremadskuende ambitioner inden for international luftfart. Med sit fokus på kvalitet, innovation og kundeservice, er Istanbul Lufthavn godt på vej til at realisere sit mål om at blive verdens førende lufthavn.

3. Charles de Gaulle Lufthavn (Paris): 67.421.316

Charles de Gaulle Lufthavn, beliggende i Roissy, tæt på Paris, er den tredjestørste lufthavn i Europa målt efter årligt passagerantal. Den er opkaldt efter Frankrigs tidligere præsident, Charles de Gaulle, og er internationalt anerkendt som en af de vigtigste luftfartsknudepunkter i verden. Med sin første åbning i 1974, er lufthavnen designet til at imødekomme den moderne rejsendes behov, og fungerer som hovedgatewayen til Frankrig for millioner af internationale besøgende hvert år.

Charles de Gaulle Lufthavn er kendt for sin arkitektoniske skønhed, hvor særligt Terminal 1’s cirkulære design står ud som et ikon for fransk innovation og stil. Lufthavnen har flere terminaler, der er indrettet til effektivt at håndtere det store antal passagerer og sikre en glidende transit mellem flyvninger. Dens udvidede netværk af ruter inkluderer destinationer over hele kloden, hvilket understreger dens status som en central hub for international rejse.

Faciliteterne på Charles de Gaulle omfatter et bredt udvalg af indkøbsmuligheder, restauranter, og lounges, som afspejler det bedste af fransk gastronomi og kultur. Desuden er lufthavnen udstyret med moderne tjenester, der fremmer en problemfri rejseoplevelse, herunder digitale informationstavler, hurtig sikkerhedsscreening og omfattende WiFi-dækning.

Miljømæssigt er Charles de Gaulle forpligtet til bæredygtighed, med initiativer rettet mod at reducere dens carbonfodaftryk og fremme miljøvenlig drift. Dette inkluderer energieffektivisering, affaldsreduktion og støtte til bæredygtig transport til og fra lufthavnen.

Charles de Gaulle Lufthavn spiller en afgørende rolle i at understøtte Frankrigs turisme og økonomi og fortsætter med at udvide og forbedre sine faciliteter for at møde den stigende efterspørgsel. Med sin blanding af effektivitet, skønhed og forpligtelse til innovation, står lufthavnen som et symbol på fransk excellence i global luftfart.

4. Schiphol Lufthavn (Amsterdam): 61.889.586

Amsterdam Schiphol Lufthavn er den fjerdestørste lufthavn i Europa målt på årligt passagerantal. Schiphol er anerkendt for sin unikke designfilosofi, der integrerer et enkelt terminalkoncept, hvilket gør det nemt for passagerer at navigere mellem gates, selv på tværs af forskellige flyselskaber. Denne åbenhed og effektivitet er en del af, hvad der gør Schiphol til en favorit blandt rejsende verden over.

Lufthavnen har en rig historie, der strækker sig tilbage til sin åbning i 1916, og har siden da udviklet sig til et globalt luftfartsknudepunkt, der betjener hundredvis af destinationer over hele verden. Med sin beliggenhed kun 9 kilometer sydvest for Amsterdam, er Schiphol ikke bare et vigtigt centrum for international luftfart, men også en nøgle til økonomisk vækst og turisme i Holland.

Schiphol er kendt for sin innovative tilgang til lufthavnsdrift, herunder banebrydende brug af teknologi for at forbedre passageroplevelsen og operationel effektivitet. Fra automatiserede bagagedrops til avancerede sikkerhedsskanninger, sætter Schiphol standarden for fremtidens lufthavne. Derudover er Schiphol hjem for en række af butikker, restauranter og fritidsfaciliteter, der afspejler den hollandske kultur og gæstfrihed.

Miljøansvarlighed står også centralt i Schiphols operationer. Lufthavnen har forpligtet sig til bæredygtige praksisser, herunder reduktion af CO2-udslip, støjminimering og fremme af grønne transportmuligheder for passagerer og medarbejdere. Dette engagement i bæredygtighed har etableret Schiphol som en leder inden for miljøvenlig lufthavnsdrift.

Med sin centrale placering i Europa, fremragende faciliteter og forpligtelse til innovation og bæredygtighed, fortsætter Amsterdam Schiphol Lufthavn med at være en vital hub for rejsende og varer, der forbinder Holland med resten af verden.

5. Madrid-Barajas Lufthavn: 60.220.984

Madrid-Barajas Adolfo Suárez Lufthavn, ofte blot kaldet Madrid-Barajas Lufthavn, indtager femtepladsen på listen over Europas største lufthavne efter årligt passagerantal. Lufthavnen fungerer som hovedporten til Spaniens hovedstad Madrid og er opkaldt efter Adolfo Suárez, landets første demokratisk valgte premierminister efter Franco-regimet. Beliggende blot 12 kilometer nordøst for Madrids centrum, er Barajas en kritisk infrastruktur for både national og international luftfart, og spiller en væsentlig rolle i at forbinde Spanien med resten af verden.

Madrid-Barajas skiller sig ud med sin imponerende arkitektur, især Terminal 4, som er rost for sit innovative design og bæredygtige byggepraksis. Denne terminal har vundet flere priser for sin æstetik og funktionalitet, hvilket gør lufthavnen til et behageligt sted for rejsende at opholde sig.

De fire terminaler håndterer et stort udvalg af flyselskaber, der tilbyder direkte flyvninger til destinationer over hele kloden, herunder Latinamerika, hvilket understreger Madrid-Barajas’ rolle som en ledende lufthavn for flyvninger mellem Europa og de spansktalende lande.

Madrid-Barajas er også en frontløber inden for teknologisk innovation og passagerservice. Med sit engagement i at tilbyde en fremragende kundeoplevelse, tilbyder lufthavnen en række digitale tjenester, der letter navigationen gennem terminalerne og minimerer ventetiden. Desuden er lufthavnen hjemsted for en række førsteklasses faciliteter, herunder en bred vifte af restauranter, butikker, og loungeområder, der afspejler den rige kulturelle arv og gastronomi i Spanien.

Lufthavnens drift fokuserer også på bæredygtighed, med initiativer designet til at minimere dens miljøpåvirkning. Dette omfatter tiltag for at reducere vandforbrug, forbedre energieffektivitet og fremme genbrug og affaldsreduktion. Madrid-Barajas’ indsats for at balancere operationel effektivitet med miljøansvar gør den til en model for andre lufthavne verden over.

Som en afgørende komponent i Spaniens turistsektor og økonomi fortsætter Madrid-Barajas med at ekspandere og modernisere sine faciliteter for at imødekomme den stigende globale mobilitet. Dens strategiske placering, kombineret med topmoderne infrastruktur og en stærk forpligtelse til passagerservice, sikrer, at lufthavnen vil fortsætte med at være en nøgleaktør i international luftfart i de kommende år.

6. Frankfurt Lufthavn: 59.359.539

Frankfurt Lufthavn, beliggende i hjertet af Tyskland, er den sjette største lufthavn i Europa målt efter årligt antal rejsende. Den tjener som en af verdens førende transportknudepunkter, takket være sin strategiske placering i Europa og sin rolle som hovedkvarter for Lufthansa, et af verdens største flyselskaber. Frankfurt Lufthavn er en primær gateway til Tyskland og en vital forbindelse for passagerer og fragt mellem Europa og destinationer over hele verden.

Med to store passagerterminaler og en dedikeret fragtterminal er Frankfurt Lufthavn udstyret til at håndtere en stor volumen af international trafik, hvilket afspejles i dens omfattende netværk af flyvninger til over 300 destinationer i mere end 100 lande. Dette understøtter dens status som en afgørende hub i det globale luftfartssystem.

Faciliteterne på Frankfurt Lufthavn er af højeste standard, med en bred vifte af shoppingmuligheder, restauranter, lounges, og konferencetjenester. Dens infrastruktur inkluderer avanceret teknologi for bagagehåndtering og sikkerhed, hvilket sikrer en effektiv og sikker passageroplevelse. Frankfurt Lufthavn er også kendt for sin forpligtelse til bæredygtighed, med en række miljøinitiativer rettet mod at reducere CO2-udledningen og fremme brugen af vedvarende energikilder.

En særlig feature ved Frankfurt Lufthavn er dets omfattende jernbaneforbindelser, der tilbyder hurtige og bekvemme transportmuligheder til og fra lufthavnen. Dette inkluderer direkte ICE-togforbindelser til mange store tyske byer og nabolande, hvilket forstærker lufthavnens rolle som et centralt transportknudepunkt i Europa.

7. Barcelona–El Prat Lufthavn: 49.909.544

Barcelona–El Prat Lufthavn, ofte blot kaldet Barcelona Lufthavn, er placeret som nummer syv på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende. Den ligger omkring 12 kilometer sydvest for Barcelona centrum, og er hovedlufthavnen, der betjener Barcelona og regionen Catalonien. Den fungerer ligeledes som en vigtig gateway til Spanien for millioner af internationale turister og forretningsrejsende.

Barcelona Lufthavn tjener som et knudepunkt for en række internationale og indenrigsflyvninger, og tilbyder en bred vifte af ruter, der forbinder Barcelona med destinationer over hele verden. Dens strategiske beliggenhed ved Middelhavskysten gør den til et attraktivt stop for rejsende der er på vej til andre europæiske destinationer, eller destinationer i Nordafrika eller Mellemøsten.

Lufthavnen har to hovedterminaler, T1 og T2, som er designet til effektivt at håndtere passagerflowet og tilbyde en bred vifte af tjenester og faciliteter. Dette inkluderer et omfattende udvalg af butikker, restauranter, lounges, og konferencemuligheder, som sikrer en behagelig rejseoplevelse for passagerer. T1 er den nyere og større terminal, der betjener de fleste internationale flyvninger, mens T2 hovedsageligt håndterer lavprisflyselskaber og nogle indenrigsflyvninger.

Som en afgørende faktor for turismen og økonomien i regionen fortsætter Barcelona Lufthavn med at udvide og forbedre sine faciliteter for at imødekomme den stigende efterspørgsel og forbedre passageroplevelsen. Med sin centrale rolle i at forbinde Catalonien med resten af verden, forbliver lufthavnen en af de mest travle og vigtige lufthavne i Europa.

8. Gatwick Lufthavn (London): 40.897.656

Gatwick Lufthavn, beliggende cirka 45 kilometer syd for London, er den ottende største lufthavn i Europa målt efter årligt antal rejsende. Som Londons næststørste internationale lufthavn, efter Heathrow, spiller Gatwick en afgørende rolle i Storbritanniens infrastruktur og fungerer som en vigtig hub for både indenrigs- og international luftfart, herunder lavpris- og charterflyselskaber.

Med to terminaler, Nord og Syd, er Gatwick designet til at tilbyde en effektiv og behagelig rejseoplevelse for passagerer. Lufthavnen tilbyder et bredt udvalg af flyvninger til over 200 destinationer i 90 lande, hvilket gør den til en af de mest internationale lufthavne i verden. Den er særligt kendt for sine omfattende ruter til destinationer i Europa, USA og Caribien.

Gatwick Lufthavn er også berømt for sin innovative brug af teknologi for at forbedre passageroplevelsen og operationel effektivitet. Dette inkluderer alt fra selvbetjente bagage drop-områder til avancerede sikkerheds-scanningsmetoder. Ydermere har lufthavnen en stærk forpligtelse til bæredygtighed, med initiativer, der fokuserer på at reducere miljøpåvirkningen gennem effektivitetsforbedringer i energiforbrug, vandbesparelse og affaldshåndtering.

Gatwick er vigtig for den økonomiske udvikling i regionen, og skaber direkte og indirekte tusindvis af arbejdspladser. Lufthavnen fortsætter med at investere i udvidelse og modernisering for at imødekomme den voksende efterspørgsel, samtidig med at den bestræber sig på at minimere dens indvirkning på lokalsamfundene og miljøet.

Med dens praktiske forbindelser til London via jernbane, vej og busser, fortsætter Gatwick Lufthavn med at være den foretrukne lufthavn for millioner af rejsende, der søger en nem og effektiv adgang til og fra Storbritannien.

9. Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn (Rom): 40.545.240

Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, som oftest blot bliver kaldt Fiumicino Lufthavn, er placeret som nummer ni på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende. Det er Roms hovedlufthavn, som er opkaldt efter Leonardo da Vinci, der i 1480 tegnede en af de første proto-helikoptere og en maskine beregnet til menneskelig flyvning. Lufthavnen ligger omkring 30 kilometer vest for Roms centrum og fungerer som en afgørende indgangsportal for turister og forretningsrejsende, der besøger byen og resten af Italien.

Som Italiens største lufthavn, håndterer Fiumicino over 40 millioner rejsende om året. Lufthavnen er hjemsted for Alitalia, Italiens nationale flyselskab, og betjener en lang række andre internationale flyselskaber, hvilket sikrer forbindelser til et bredt spektrum af destinationer over hele verden. Fiumicino har fire passagerterminaler – Terminal 1, 2, 3 og 5 – der er designet til at imødekomme behovene hos millioner af rejsende hvert år med et væld af butikker, restauranter og andre passagerfaciliteter.

Terminalerne er forbundet med effektive transporttjenester, herunder en shuttlebus-service og en togforbindelse, der tilbyder hurtig og bekvem transport ind til Rom og andre nærliggende destinationer. Dette understreger lufthavnens rolle som en vigtig transportknudepunkt i regionen.

10. München Lufthavn: 37.037.070

München Lufthavn, officielt kendt som Franz Josef Strauss Lufthavn, er placeret som nummer 10 på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende. Den fungerer som en central gateway til både Tyskland og Centraleuropa og er opkaldt efter Franz Josef Strauss, den tidligere bayerske premierminister, der spillede en væsentlig rolle i planlægningen af lufthavnen. Lufthavnen ligger omkring 29 kilometer nordøst for München centrum.

Lufthavnen har to store passagerterminaler, som er effektivt forbundet via et transportsystem, og en tredje terminal dedikeret til Lufthansa og deres Star Alliance-partnere. Dette layout sikrer en smidig og behagelig rejseoplevelse for passagerer.

München Lufthavn er kendt for sin fremragende service og faciliteter, der omfatter et bredt udvalg af shoppingmuligheder, restauranter, og loungeområder. Det er også hjemsted for en af de eneste lufthavnsbryggerier i verden, Airbräu, hvor rejsende kan nyde traditionelt bayersk øl og mad.

Med en stærk forpligtelse til bæredygtighed, har München Lufthavn implementeret en række miljøvenlige initiativer og teknologier for at reducere sin miljøpåvirkning. Disse initiativer spænder fra forbedringer af energieffektiviteten til fremme af offentlig transport tilgængelighed for både ansatte og passagerer.

Lufthavnen fungerer som et vigtigt hub for både Lufthansa og en lang række andre internationale flyselskaber, der tilbyder direkte flyvninger til destinationer over hele verden. Dette gør München Lufthavn til en nøgleaktør i den globale luftfartsindustri og en afgørende faktor for Tysklands forbindelse til resten af verden.

11. Moskva-Sjeremetevo Lufthavn: 36.600.000

Moskva-Sjeremetevo Lufthavn, også kendt som Sjeremetevo International Lufthavn, er placeret som nummer 11 på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende. Den tjener som en af de vigtigste internationale lufthavne for Moskva, Ruslands hovedstad, og er en af de fire større lufthavne, der betjener byen og dens omegn. Med sin beliggenhed cirka 29 kilometer nordvest for Moskva centrum, fungerer Sjeremetevo som et væsentligt knudepunkt for både indenrigs- og international luftfart i Rusland.

Lufthavnen betjener over 36 millioner passagerer årligt og tilbyder en bred vifte af flyruter, der forbinder Moskva med destinationer over hele verden. Den er hovedbase for det nationale flyselskab Aeroflot, hvilket bidrager til dens omfattende netværk af direkte internationale flyvninger, samt en væsentlig mængde af indenrigsflyvninger i Rusland.

Moskva-Sjeremetevo Lufthavn har flere passagerterminaler, som er moderne og effektivt designet til at håndtere den store mængde af passagertrafik. Terminalerne er udstyret med en række passagerfaciliteter, herunder et stort udvalg af butikker, restauranter, lounges, og serviceydelser designet til at forbedre rejsendes oplevelse. Desuden er lufthavnen kendt for sin høje standard af kundeservice og sikkerhed.

I de seneste år har Sjeremetevo Lufthavn gennemgået betydelige udvidelser og moderniseringer for at øge sin kapacitet og forbedre passagerfaciliteterne. Dette omfatter tilføjelse af nye terminaler, opgradering af eksisterende infrastruktur, og implementering af avanceret teknologi for at effektivisere check-in og sikkerhedsprocesser.

Moskva-Sjeremetevo Lufthavn spiller en kritisk rolle i at forbinde Rusland med resten af verden og er en vigtig motor for både den russiske økonomi og Moskvas status som en global metropol. Med sine kontinuerlige forbedringer og udvidelser er Sjeremetevo godt positioneret til at imødekomme den voksende efterspørgsel og fortsætte med at være en central spiller i international luftfart.

12. Lissabon Lufthavn: 33.649.000

Lissabon Lufthavn, officielt kendt som Humberto Delgado Lufthavn, efter den portugisiske general og luftfartspioner, er placeret som nummer 12 på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende. Den fungerer som hovedgateway til Portugal og er afgørende for både landets turisme og internationale forbindelser. Lufthavnen ligger kun syv kilometer nordøst for Lissabons centrum, hvilket betyder at den tilbyder nem adgang til byens centrale områder og er et vitalt knudepunkt for rejsende, der besøger Portugals hovedstad og de omkringliggende regioner.

Lufthavnen håndterer et bredt spektrum af internationale- og indenrigsflyvninger, betjent af en række både traditionelle og lavprisflyselskaber. Dette sikrer direkte forbindelser til en lang række destinationer i Europa, Afrika, Nord- og Sydamerika, hvilket gør det til et centralt udgangspunkt for rejsende, der udforsker disse områder.

Lissabon Lufthavn har to hovedterminaler – Terminal 1, der håndterer de fleste internationale flyvninger, og Terminal 2, der primært er dedikeret til lavprisflyselskaber. Med moderne faciliteter, et bredt udvalg af butikker, restauranter, og services, er lufthavnen designet til at tilbyde en behagelig og effektiv oplevelse for passagererne.

En bemærkelsesværdig feature ved Lissabon Lufthavn er dens forpligtelse til bæredygtighed og miljøvenlig drift, herunder initiativer for at reducere CO2-udledningen og forbedre energieffektiviteten. Lufthavnen er også kendt for sin kulturelle præsentation, der inkluderer udstillinger, der fremhæver portugisisk kunst og kultur, hvilket giver rejsende en smagsprøve på landets rige kulturarv, selv før de forlader terminalen.

13. Dublin Lufthavn: 33.522.493

Dublin Lufthavn, placeret som nummer 13 på listen over Europas største lufthavne målt efter årligt antal rejsende, tjener som Irlands primære internationale lufthavn. Den er beliggende cirka 10 kilometer nord for Dublin centrum og fungerer som et centralt knudepunkt for rejser til og fra Irland. Lufthavnen er en vital port til den irske ø for millioner af internationale turister og forretningsrejsende, hvilket afspejler dens betydning for landets økonomi og turisme.

Dublin Lufthavn har to passagerterminaler, der effektivt håndterer et stort antal indenrigs- og internationale flyvninger. Den er base for flere større flyselskaber, herunder Irlands nationale flyselskab Aer Lingus, samt et væsentligt antal lavprisselskaber som Ryanair, hvilket bidrager til lufthavnens omfattende rutenetværk, der dækker destinationer i Europa, Nordamerika, Mellemøsten og andre dele af verden.

Med sin strategiske placering og rolle som en vigtig transatlantisk transitlufthavn tilbyder Dublin Lufthavn også den unikke fordel af U.S. Preclearance faciliteter. Dette giver passagerer, der rejser til USA, mulighed for at gennemgå immigration og toldkontrol i Dublin, hvilket effektiviserer processen ved ankomsten til USA.

Dublin Lufthavn er kendt for sit engagement i at levere en høj kvalitet af service og faciliteter til sine passagerer. Dette inkluderer et bredt udvalg af shoppingmuligheder, restauranter, lounges, og adgang til hurtig WiFi. Desuden har lufthavnen iværksat en række initiativer for at forbedre bæredygtighed og reducere miljøpåvirkningen, hvilket gør den til en førende aktør i branchens bestræbelser på at opnå grønnere drift.

I takt med, at Dublin fortsætter med at vokse som et globalt centrum for forretning og turisme, spiller Dublin Lufthavn en afgørende rolle i at understøtte denne udvikling og sikre Irlands forbindelse til resten af verden.

14. Orly Lufthavn (Paris): 32.294.167

Orly Lufthavn, officielt kendt som Aéroport de Paris-Orly, er en af de primære lufthavne, der betjener Paris. Orly, der ligger omkring 13 kilometer syd for centrum af Paris, tjener som et vigtigt knudepunkt for både indenrigs- og international flytrafik, idet den håndterer en betydelig del af landets flyvninger til destinationer i Europa, Mellemøsten, Afrika, Caribien og Nordamerika.

Historisk set har Orly Lufthavn spillet en central rolle i den franske luftfart, siden den først åbnede i 1932. Efter omfattende moderniseringer og udvidelser gennem årene, rummer den nu to hovedterminaler (Orly 1-2-3 og Orly 4), som er forbundet af et automatisk togsystem, der sikrer en jævn og effektiv passagerflow.

Orly er kendt for sin blanding af både lavpris- og traditionelle flyselskaber, hvilket gør den til en populær afgangslufthavn for både forretningsrejsende og turister. Lufthavnen tilbyder et bredt udvalg af services, herunder et stort udvalg af butikker, restauranter, VIP-lounges, og faciliteter til forretningsrejser, hvilket understreger dens rolle som en moderne og passagervenlig lufthavn.

Med fokus på miljøvenlighed arbejder Orly Lufthavn også aktivt på at reducere sit CO2-aftryk og forbedre bæredygtigheden gennem implementering af innovative teknologier og praksisser. Denne indsats afspejler den generelle tendens i luftfartsindustrien mod mere bæredygtige driftsmetoder. Som et vigtigt led i Paris’ infrastruktur fortsætter Orly med at spille en afgørende rolle i at forbinde Frankrig med resten af verden.

15. Palma de Mallorca Lufthavn: 31.105.987

Palma de Mallorca Lufthavn, officielt kendt som Aeropuerto de Palma de Mallorca på spansk, er en vital indgangsportal ikke kun til Mallorca, men til De Baleariske Øer som helhed. Som nummer 15 på listen over Europas største lufthavne efter årligt antal rejsende, spiller denne lufthavn en central rolle i regionens turistøkonomi. Den ligger bekvemt tæt på Palma, Mallorcas hovedstad, hvilket gør den til et belejligt ankomstpunkt for millioner af rejsende hvert år, der ønsker at udforske øens berømte strande, maleriske landskaber og kulturelle seværdigheder.

Palma de Mallorca Lufthavn fungerer som den primære hub for flere lavprisselskaber, der tilbyder hyppige flyvninger til og fra de største byer i Europa, hvilket bidrager til dens høje passagertal. Den er udstyret med moderne faciliteter, flere terminaler og en bred vifte af services for at imødekomme de behov, rejsende måtte have, herunder butikker, restauranter, og biludlejningstjenester. Lufthavnen er også kendt for sin effektivitet i håndtering af sæsonbestemte passagerstrømme, især i sommermånederne, hvor antallet af turister på øen stiger markant.