Kør sikkert rundt på nye dæk

31. oktober 2023

Er du ved at overveje, om dækkene på din bil efterhånden er udtjente?

Nu varer det efterhånden ikke længe, før det begynder at give mening at se sig om efter at skifte til vinterdæk, men i samme ombæring bør du måske se på, om de gamle faktisk skal skiftes ud. Først og fremmest skal dækkene leve op til en vis standard for at opfylde sikkerhedskrav. Det nytter ikke noget at køre rundt på dæk uden mønster, som slet ikke kan få tag i vejen.

Samtidig betyder det også noget for din brændstoføkonomi. Det er ikke sikkert, det er noget, du har været opmærksom på før, men typen af dæk kan virkelig betyde noget for, hvor langt din bil er i stand til at køre på literen. Hvis du overvejer dækskift, er det en god idé at få gode råd med på vejen af en mekaniker, som også kan udføre både hjul- og dækskift, hvis det er nødvendigt.

Kan et dæk blive for gammelt?

Du kender formentlig til det med, at et dæk kan være slidt ned i mønsteret, men er der egentlig andre måder, et dæk kan blive for gammelt på? Som oftest vurderes det, at dæk kan holde i fem til seks år, men det kommer naturligvis an på kørevaner og omgivelserne, man har kørt rundt i – nogle underlag er noget hårdere for bilen end andre.

Et dæk kan også begynde at mørne, hvor selve gummiet bliver træt og måske endda begynder at smuldre. Her er det også vigtigt, at du får dækkene skiftet ud, så det ikke kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko. Slutteligt er det naturligvis også vigtigt, at dækket skiftes ud, hvis det er blevet beskadiget. En punktering, hvor der for eksempel er gået et stort søm eller andet gennem dækket, kan betyde, at du er nødt til at få skiftet det.