Krakow rejseguide – Derfor bør du den polske by

15. februar 2023

Polen er og har ikke altid været det første valg for mange, når eksempelvis sommerferien eller rejsen til en storby skulle vælges.

Men der er enormt mange grunde til at sætte Polen på bucket listen, for landet har så meget at byde på. Med storslået natur, vigtig historie, pulserende byliv, mangfoldighed, kultur og fantastiske seværdigheder. Overvejer du et smut til Polen, er det helt sikkert værd at overveje Krakow, som er landets andenstørste by.

Krakow er berømt af flere årsager. Blandt andet, er centrum af byen en del UNESCO’s verdensarvsliste. Byen emmer af historie, hvilket man nemt kan fornemme på de mange betagende kirker og smukke bygninger, som pryder Krakow. På den 800 år gamle markedsplads Rynek Glowny, er er der masser af liv, hyggelige cafeer og enormt meget at kigge på, men Krakow byder også på et væld af både natur, museer og god mad.

Auschwitz fra Krakow

Polen har en mørk fortid bag sig, hvor blandt andet 2.verdenskrig for altid vil være en tid, som har dybe sår i landets sjæl. I Polen ligger den berygtede koncentrationslejr Auschwitz, som du sikkert har hørt om gennem din opvækst og historietimerne. Auschwitz-Birkenau var den største og mest notoriske koncentrationslejr, som nazizertne styrede under 2. verdenskrig.

Et besøg i Auschwitz er uden tvivl en følelsesladet oplevelse, som man må forvente. Det er bestemt heller ikke en guidet tur, som andre. Den dystre skæbne for de mange mennesker, der dengang var taget til fange, de forfærdelige forhold og de skæbner som mange ventede og fik, var umenneskeligt på alle måder. Men det er en del af historien, og derfor også relevant at overveje et besøg, for at mindes og for at lære. Køb billetter til Auschwitz i Polen via linket og book turen på forhånd, så du er sikker på at der er ledighed når du er i Krakow.

Krakow ligger kun omkring en times kørsel fra Auschwitz. I ovenstående link, kan der bookes guidede ture, som er en klar anbefaling, når man skal på rundtur i koncentrationslejren og områderne omkring. Der er rigtigt meget vigtigt information, som er vigtig at få med undervejs.

Oplevelser i Krakow

I Krakow, er det bestemt værd at bruge mindst én dag på at udforske byens oplevelser. Udover den famøse markedsplads, bør du også overveje et besøg på Wawel-slottet. Det imponerende slot, findes på Wawel- højen, derfor er det heller ikke til at undgå at spotte det.

Slottet er desuden også en del af UNESCO’s verdensarv, og har forhen været beboet af både konger og dronninger. I Dag fungerer det som et museum, hvor du kan opleve det indefra også. Ved siden af slottet finder du Wawel-Katedralen, som bestemt også er værd at besøge.

I det jødiske kvarter i Krakow, er det en hel oplevelse i sig selv at scrolle rundt.

Du kan tilmed få en guidet rundtur her, hvis du vil vide endnu mere. Før 2. verdenskrig var Polen det land, der havde det største jødiske samfund i Europa, med mere end 3 millioner bosat i landet.

Krakows jødiske kvarter er endnu et historisk sted, der vækker grumme minder frem, men derfor er det endvidere også vigtigt at kende til, når det kommer til byens historie. I dette kvarter kan man opleve Szeroka Street, det jødiske museum i Galicien og den gamle synagoge blandt andet.

Madoplevelser i Krakow

Der er god grund til at glæde dig til at besøge Krakow, hvis du elsker mad. Byen byder på et hav af gode, hyggelige barer, restauranter og cafeer, som tilbyder en god blanding af traditionelt cuisine, ligeså vel som moderne retter, med en god portions kreativitet.

Du kan nyde lækre brunches, inspireret af den mere hippe madverden, samt spise aftensmad i ægte polsk stil. Polen er velkendte for blandt andet polske dumplings(pierogi), kålruller(golabi), samt sylte. Derudover er rødbedesuppe(borsch) også velkendt. Sylte, pølse og gryderetter, hører også til det polske køkken og så, er deres øl også enormt gode.

Masser af shopping

Hvis du elsker shopping, er Krakow et paradis uden lige. Du kan finde alt fra modebrands, til high fashion, souvenir shops og quirky vintagebutikker. Krakow har både et shoppingcenter med kendte butikker fra hele verden, samt et hav af interessante specialbutikker spredt rundt i byen.