Pas på ”for billige” lufthavne i Europa

13. december 2015

Nogle gange ser du flybilletter til Paris til få hundrede kroner. Men hvorfor er billetterne så billige?

Du kan være heldig, at flyselskabet lige nu er i gang med at promovere rejser lige netop til den destination. Måske har du bare lige ramt den sidste plads på flyet, der bare skulle fyldes ud. Eller så ligger lufthavnen så langt væk, at det tangerer en løgn, at kalde den for eksempelvis ”Paris”.

Det sidste er tilfældet og lidt af en fælde med flere europæiske byer. Måske kan du finde en billig flybillet, men så tager det lang tid, er besværligt og koster mange penge at komme fra lufthavnen og ind i byen. Vi kigger på tre af de byer, hvor du generelt skal være lidt mere påpasselig lige her:

London

London er den mest populære destination fra Danmark og har en række lufthavne, der er gode, brugbare og nemme at komme ind i byen fra – herunder Gatwick, Heathrow og City Airport.

Der er dog også to, du skal passe mere på med – nemlig Luton og Stanstedt. Begge lufthavne bruges af især RyanAir, men også EasyJet, Wizz Air og en række andre lavprisselskaber.

Luton og Stanstedt ligger begge cirka halvanden time fra London by. Fra Luton skal du køre i bus, mens du dog kan tage et tog fra Stanstedt. At komme ind til byen står dig i cirka 100 kroner selv med en busbillet – potentielt mere, end du faktisk har betalt for din flybillet.

Du kan finde billige flybilletter til London der går især til Gatwick med Norwegian og EasyJet, hvor du får også cirka 100 kroner og på en halv time med en behagelig togtur kan være inde i London by.

shutterstock_301299362

Paris

Charles de Gaulle og Orly er de to primære lufthavne i Paris. Du kan trygt flyve til begge to. SAS og Norwegian er blandt de selskaber der flyver til Charles de Gaulle, mens blandt andre EasyJet trofast flyver dig til Orly.

Fra begge lufthavne er der både taxa, bus og (anbefales) togforbindelse ind til Paris by.

Til gengæld skal du passe meget på med at flyve med RyanAir til Paris-Beauvais-Tillé Lufthavnen ligger knap 100 kilometer nord for Paris (!) og det tager dig flere timer med bus og tog og flere stops at komme ind til Paris by. Det er lige på grænsen, at RyanAir bruger Paris’ navn til lufthavnen, der næsten liggere tættere på England end Paris.

Her bør du betale et par hundrede kroner mere for at blive fløjet til en af Paris’ rigtige lufthavne i stedet.

Rom

Colosseum og pizza – hvad mere i verden kan man ønske sig? Og begge dele finder du i Rom. Rom har 2 lufthavne – den store Leonardo da Vinci International og Ciampino. Begge er faktisk OK – men vælg Leonardo da Vinci, hvis du kan!

Fra Leonardo da Vinci kan du få en taxatur til fast pris eller tage et tog direkte ind til byen. Det er SAS og Norwegian blandt andre selskaber, der flyver her til.

Med RyanAir kan du flyve til Ciampino, der er billigere – til gengæld ligger den en smule længere vægt, men hvad værre er, at du kun kan tage bus.

Har du som sådan ikke et problem med at tage bus afsted på rejsen er Ciampino OK, men foretrækker du – og er du villig til at betale en hundredelap ekstra for – et tog, så er Leonardo da Vinci International Airport markant nemmere at komme til.

Det er ikke kun i udlandet, vi kan blive snydt af lufthavne, der måske ligger lige langt væk nok til at tage en storbys navn. Her kan vores jyske hovedstad Aarhus også være med. Aarhus Lufthavn ligger 40 kilometer fra byen i den lille flække Tilst. Der er ingen tog, men du kan bruge en time og 100 kroner på at køre i bus frem og tilbage en gang imellem. Det er næsten nemmere for jyder at køre til Karup, Billund eller Aalborg, hvor der også afgår markant flere fly.