Under the Umbrian Sun

20. september 2015

Parret Jeanette og Klaus flyttede i 2003 til Umbrien i Italien. Her skabte de sig et nyt liv og en tilværelse de ikke har fortrudt.

En lille uges besøg hos Jeanette og Klaus, på deres feriested “Poggio dei Laghi” i den lille umbriske by Vaiano, bød på en række fantastiske oplevelser. Samtidig bød besøget også på inspiration til, hvordan man kan skabe et nyt liv, hvis man har modet og viljen.

Drømmen om den italienske livsstil

Historien om Jeanette og Klaus’ eventyr startede i sommeren 2003, hvor parret rykkede teltpælene op i Danmark. Uden en fuldstændig plan for tilværelsen i Italien og mod to børn på hhv. 10 og 13 år. Nogle vil måske mene, at det var en meget modig omvæltning af tilværelsen i trygge Danmark. Men hvad får en familie til at sælge deres hus og flytte til en helt anden tilværelse i et fremmed land, uden en plan? Et spørgsmål jeg også spekulerede på da jeg ankom til parret feriested “Poggio dei Laghi” i den lille by Vaiano på grænsen mellem Umbrien og Toscana.

Jeanette og Klaus

Jeanette og Klaus

Efterhånden som jeg tilbragte timer og dage i selskab med parret. Spurgte ind til deres liv og de velvilligt fortalte deres historier, gik det langsomt op for mig. Historien om Jeanette og Klaus er en historie om at have modet og viljen ikke mindst. Men først og fremmest er det historien om at vælge en anden livsstil, et nyt og anderledes liv. Om at trække stikket til det velkendte, fordi man ikke kan lade vær. Fordi man er forelsket i en drøm, drømmen om den italienske livsstil.

Parret brugte to år i Italien, med flere flytninger og varierende job. De var ved at gå kolde og levede ikke det italienske liv de havde drømt om. Ved et tilfælde (som livet jo går) endte de med huset i Vaiano i 2005. Siden da har de bygget et yderligere hus på grunden til dem selv og lejer nu det oprindelige hus ud som ferielejligheder.

Den italienske livsstil leves fuldt ud

Den italienske livsstil leves fuldt ud

Viljen til at blive en “lokal”

Drømmen var ikke at flytte til varmen, for at sidde alene på terrassen og drikke kaffe. Nej parrets drømt var en anden livsstil, med alt hvad der hører til. Succesfuldt har de opbygget en tilværelse og integreret sig i lokalsamfundet. Under mit besøg, tog især Klaus mig med rundt til lokale vingårde, caféer og butikker. Det gik hurtigt op for mig, hvor integreret parret er blevet i lokalsamfundet, men også hvor vellidte de er blandt italienerne. Måske bedst understreget ved parrets nylige sølvbryllup, hvor ikke mindre end 150 italienere mødte op til en gigantisk havefest.

At både Jeanette og Klaus har nemt ved at skabe sig venner, behøver man ikke være sammen med dem mange minutter for at forstå. Den oprigtige og varme velkomst man som gæst får er ikke til at tage fejl af. En blanding af jysk gæstfrihed og “tillagt” italiensk charme præger dem begge.

Jeanette med parrets to hunde

Jeanette med parrets to hunde

Over en kop morgenkaffe, med den varme umbriske morgensol i ansigtet, svarer Jeanette et konsekvent og klart nej, på spørgsmålet om de nogensinde skal tilbage til Danmark og den jyske muld. Dette er deres hjem og det er her de hører til. Sønnen er ejendomsmægler i lokalområdet og datteren er i Danmark for at studere, men forventes retur til Italien efter studiet. Jeanettes mor har fået hele første etage af parret hus for sig selv, og på italiensk manér, lever familien helt naturligt sammen.

poggio-del-laghi-klaus-jeanette

Hvorfor Umbrien?

I Italien er opdelingen mellem regioner skarp og betydningsfuld. Umbrien er traditionelt den fattigere “lillebror” til det populære turistmål Toscana. Trods det at parret også har meget aktivitet i Toscana, som kun ligger 10 minutters kørsel væk, fornemmer man både en stolthed og kærlighed til Umbrien. At Umbrien er en fattigere regionen end Toscana, opleves som turist tydeligst når man i bil krydser “grænsen” mellem de to regioner. De umbriske veje er blandet andet på grund af mangel på finansielle midler, i en forfærdelig stand. En kendsgerning, som er til stor morskab for de danske bilturister, men en del af den umbriske charme.

Poggio dei Laghi i Umbrien

Umbrien er geografisk placeret midt i Italien, syd for Firenze og nord for Rom. En region i udvikling og der hvor parret mener, at det “rigtige Italien” begynder. Det rigere Norditalien minder for meget om resten af Vest- og Nordeuropa, med stress og karriereræs uden tid til familien og nærvær. Derfor faldt valget på Umbrien, en region på vej frem og et sted hvor de trods alt ikke slås med de samfundsmæssige problemer som i Syditalien. Den nærmeste lufthavn er i Umbriens hovedstad Perugia, en lufthavn som parret håber vi udvikles med nye flyruter, så regionen nemmere kan tiltrække flere turister.

Bella Umbria en realitet

Parret lever i dag af udlejning af deres ferielejligheder gennem BellaUmbria.dk. Med inspiration i den italiensk tilgang til livet, har de valgt en meget familiær og social måde, at være værter for deres gæster. Eksempelvis arrangeres der mini-kursus i tilberedning af umbriske retter, fælles pizzabagning og vinsmagninger for stedet gæster. Parret har endda også etableret sin egen produktion af olivenolie, så ved siden af værtrollen – for en konstant strøm af primært danske gæster, har de nok at tage sig til.

Poggio del Laghi

At Umbrien er et fantastisk og meget undervurderet sted at holde ferie, bliver virkeligt når man følger parret gode råd og anbefalinger til byer, steder og restauranter som skal besøges i lokalområdet. Det umbriske køkken, kombineret med helt utrolige vine (stadig ukendt for mange danskere), gør ferien til en stor oplevelse for smagsløgene.

Konklusionen, efter alt for få dage på “Poggio dei Laghi” og rundt i Umbrien, er at man aldrig har tid nok til at opleve alt hvad regionen indeholder. Man må tilbage – og det begynder at få op for en, hvorfor Jeanette og Klaus valgte Umbrien og ikke vil tilbage til Danmark.

Se mere om feriestedet “Poggio dei Laghi” i videoen herunder.