Skønne Campania i Syditalien

5. maj 2015

Pulserende storbyliv i Napoli. Verdens smukkeste kyststrækning med citronlunde. Europas mest aktive vulkan og masser af arkæologiske udgravninger. Man forstår, hvorfor antikkens kejsere byggede deres sommerboliger her.

Denne artikel er en personlig beretning fra ophold i Campania, efteråret 2014. Skrevet af Henrik Nørby Langvang, blogger og ejer af forzaitalia.dk.

Tag med på minirundtur i denne Italienske region, der har ikke mindre end seks steder på Unescos verdensarvsliste – flere end nogen anden Italiensk region. Campania ligger ud til Tyrrhenske Hav mod vest og bjergkæden Appeninnerne mod sydøst. Regionen har fem provinser, Salerno, Avellino, Benevento, Caserto og Napoli, der også er hovedby.

Piazza-Dante-Napoli
Piazza Dante i Napoli

Kun godt en time med eksprestoget fra Rom ligger SydItaliens største by. Napoli ligger i et enormt arkæologisk område med masser af seværdigheder. To ting er uløseligt forbundet med Napoli – pizzaen, der ifølge traditionen stammer herfra samt en vis Hr. Diego Maradona, som havde stor andel i den lokale fodboldklubs to mesterskaber i 1980’erne. Begge dele præger fortsat byen i stor stil.

I Napoli skal du opleve middelalderborgen Castel Nuovo med de fem tårne. Tag en pause på Caffè Gambrinus og smag en kop kaffe – drik den inden for og få et indtryk af det legendariske sted, der har serveret kaffe siden 1860. Herefter kan du passende smutte en tur forbi den imponerende Piazza del Plebiscito og besøge kirken Basilica San Francesco di Paola. Shoppegenet kan du fx få styret i Galleria Umberto I og hvis du har behov for teaterbesøg kan du besøge Teatro San Carlo, der er Europas ældste fra 1737. Det er blot nogle af højdepunkterne i denne SydItalienske stad.

Vesuvio
Et kig ned i krateret på Vesuv.

Tag lokaltoget Circumvesuviana fra Napoli med endestation Sorrento og kom til Pompeji og Herculaneum. På ruten finder du også vulkanen Vesuvio, der er den største vulkan på det europæiske fastland.

Pompeji blev i år 79 dækket af aske og pimpsten efter Vesuvs vilde udbrud. Det er tankevækkende, når du går rundt i resterne af byen, der i løbet af kort tid blev fuldstændigt overvældet af naturens kræfter. Vi skal helt frem til perioden 1924 – 1961 inden der for alvor kom skred i de udgravninger vi ser i dag. Pompeji er på Unescos liste over bevaringsværdige steder. Herculaneum er en mindre naboby til Pompeji som led samme skæbne.

Vesuv er den eneste aktive vulkan på det europæiske fastland. Turen op mod vulkanen er på en gang fantastisk og skræmmende. Det er vildt at se, hvordan udbrud har ændret landskabet her. Skræmmende fordi vulkanen ligger i et område, hvor der bor millioner af mennesker, som et udbrud kan have konsekvenser for. Derfor anses den også for en af de farligste i verden. Husk at tage turen op helt op til kraterkanten og få et kig ned i dette monster af en vulkan.

Paestum ligger i den sydlige del, ca. 100 km. fra Napoli. Det er en gammel græsk oldtidsby. Højdepunkterne her er tre velbevarede templer. Området er også på Unescos liste.

Øerne Capri, Ischia og Procida ligger smukt i Napoli-bugten. Især Capri har igennem mange år tiltrukket feriegæster. Den Blå Grotte er et af de absolutte højdepunkter her.

Amalfi
Båden ligger fra land i Amalfi

Sorrento-halvøen er et fantastisk område. Sorrento på nordsiden med sit hyggelige centrum Piazza Tasso, hvorfra der er masser af hyggelige butikker i de smalle gader. Her oser af afslappet stemning. På sydsiden ligger Amalfikysten med blandt andet Amalfi og Positano. Amalfikysten er en af de mest berømte kyststrækninger i verden. Amalfi er hjertet på strækningen, deraf dens navn. Her i området produceres citroner, der primært bruges til den lækre likør Limoncello. Positano er en billedskøn by, et glansbillede, der kan være svært at beskrive – den skal opleves. Salerno er provinshovedstad ved kysten.

I det nordlige indland ligger Caserta med sit barokpalads omgivet af den enorme og skønne park med fontæner, vandfald og skulpturer. Nogle kalder paladset Italiens svar på Versailles og noget er der bestemt om det. Du kommer nemt hertil fra Napoli.

Du finder flere rejseguides til Italien på forzaitalia.dk.