Sådan forbereder du dig til en lang flyvetur

9. maj 2015

Hvor lang er en lang flyvetur? Over 5 timer? Mere?

Af Marcus Forsberg fra rejsegear.dk

De fleste mennesker rejser ikke ofte, og derfor er gennemsnittet for en ”lang” flyvetur lavere, end hos folk, som rejser ofte, og efterhånden kender gaten lige så godt som sin egen baglomme. Men der er ingen tvivl om, at hvis du dukker uforberedt op til en lang flyvetur, kommer du til at fortryde det. Lynhurtigt. Her i artiklen vil jeg gerne dække nogle ting, du kan gøre inden flyveturen, for at forebygge ubehag og jetlag efter flyveturen.

Lad vær med at spar på flybilletten

Hvis du skal på en rejse, hvor du f.eks. sammenlagt kommer til at sidde i flyet 20 timer tur/retur, kan det give meget god mening for dig at overveje, hvorvidt du skal opgradere til en højere klasse. Forestil dig, at du skal rejse flyve 10 timer hver vej, og en opgradering til en højere klasse koster 1000 kr.

Vil du så hellere sidde 20 timer på et flysæde med begrænset benplads og ondt i røven, end betale 50 kr. ekstra i timen – og derved få et langt bedre sæde? Jeg ved i hvert fald, hvad jeg ville vælge.

Prisen for en opgradering af flyklasse, kan godt virke som en rigtig høj pris, når du sidder på nettet og bestiller dine flybilletter, men når du deler regnestykket op på denne måde, giver det pludselig meget god mening at ofre de ekstra penge for en langt højere komfort.

Forbered dig på kvalitetssøvn

Regner du med at sove på flyet, er det uhyre vigtigt, at du sørger for at få en god omgang kvalitetssøvn. Formålet er både at fordrive tiden – men i meget høj grad også at forebygge jetlag. Der er selvfølgelig mange ting, du kan gøre på selve flyturen, for at få en bedre søvn. F.eks. sidde i en ordentlig position, for at undgå hold i nakken og ubehag. Men der er i høj grad også ting du kan gøre, inden du overhovedet står på flyet.

Den åbenlyse mulighed er at booke en vinduesplads, så du har et sted at læne dit hoved på af. Har du enten ikke lyst til at sidde ved vinduet, eller er det bare ikke en mulighed at booke en vinduesplads, kan du også få en bedre søvn på andre pladser.

sovemaskerDen mest optimale måde at optimere kvaliteten af din søvn på, er ved at anskaffe dig en sovemaske, nakkepude og et sæt ørepropper. Formålet med sovemasken er at lukke så meget lys ud som overhovedet muligt. Der findes sovemasker, der lukker op til 99% af lyset ude, så du lettere kan få en optimal søvn.

Du kan finde sovemasker her

nakkepuderFormålet med nakkepuden er at optimere din søvnposition. En ergonomisk nakkepude er at foretrække, da den sørger for, at du har den mest komfortable position oppe omkring nakke og hoved. På denne måde forebygger du rigtig meget af ubehaget, som typisk følger med, når du tager dig en lur på flyturen.

Du kan finde nakkepuder her

Vælg med omhu dit rejsetøj

Dette er en ofte overset metode, du kan anvende, for at optimere komforten på din flyvetur. Nemlig tøjet, som du har tænkt dig at tage på, på selve flyveturen. Hvis du rejser mange timer af gangen, får du rigtig meget ud af noget så simpelt, som at vælge blødt og komfortabelt tøj. Hvorfor tror du, at halvdelen af lufthavnen går rundt i joggingbukser? They get it.

I forhold til dit rejsetøj kan du gøre følgende:

  • Tag et par sko på, som let kan tages af og på. På denne måde undgår du at skulle bukke dig ned, for at tage din sko af og på.
  • Tag blødt tøj på, som let udvider og ikke bliver ubehageligt, hvis det sidder stramt. Eksempel: Bløde joggingbukser og en hættetrøje.
  • Sørg for at tænk i lag, når du tager tøj på. Hvis det bliver for varmt, så kan du altid tage din trøje af, og have en t-shirt/top på indenunder.

Og dette skal du slet ikke gøre:

  • Tage tætsiddende tøj på

  • Tage tykt tøj på

  • Gå i høje hæle på flyveturen

Medbring underholdning på flyet

Muligvis er du typen, der kan sove igennem en hel flyvetur – muligvis er du det modsatte. Hvad skal du så lave på en lang flyvetur? En sikker vinder er underholdning af en eller anden art.

Forslag til underholdning på flyet:

  • En god bog – eventuelt flere
  • Spil på din mobil/tablet
  • Film på din bærbar
  • Hør afslappende musik

Det allerbedste råd er at variere i din underholdning. Det er meget få mennesker, der f.eks. kan læse en bog i otte timer straight. Du vil få den mest optimale flyvetur ved at varierer i alle rådene.

Sørg for at få en god omgang søvn, læse lidt i en bog, spille lidt på din mobil, snak med din sidemakker, hør lidt musik og se film/serie på din bærbar.
Og lige pludselig lander flyet, inden du overhovedet har lagt mærke til, at det har været en tidstung flyvetur.