Flyforsinkelse: Sådan søger du kompensation

28. februar 2020

Hvis dit fly er forsinket, kan du have ret til kompensation. Læs mere om dine rettigheder her.

En flyforsinkelse kan betyde store gener. Udover at tilbringe unødvendig lang tid i en varm og indelukket lufthavn, bliver du måske også nødt til at købe forplejning eller en overnatning, og er der tale om et transferfly, betyder flyforsinkelsen måske endda, at du ikke når dit næste fly.

Afhængigt af, hvor meget flyet er forsinket, kan du have ret til kompensation på op til 600 euro, og du kan faktisk søge om kompensation helt op til 3 år efter, flyforsinkelsen fandt sted.

Sådan søger du om kompensation ved flyforsinkelse

Det kan være svært at gennemskue, hvor mange penge du har ret til at få i kompensation ved flyforsinkelse. Der findes dog en online service ved navn AirHelp, som har gjort det nemt for dig.

På AirHelps hjemmeside kan du indtaste oplysninger om din rejse. Du skal blandt andet indtaste:

  • Afrejselufthavn
  • Destination
  • Mellemlandinger
  • Flyforsinkelse (sted og tid)

Efter indtastning og vedhæftning af relevant dokumentation, indsender du din forespørgsel om kompensation, og du får dertil svar retur, om din ret til kompensation, samt kompensationens størrelse. Servicen er helt gratis. Efterfølgende kan du vælge at bruge AirHelp til at søge om kompensation hos flyselskabet. AirHelp kan også hjælpe med at føre en retssag mod flyselskabet, hvis det bliver relevant.

Servicen findes i hele 30 lande på 16 forskellige sprog, og mere end 16 millioner rejsende har fået hjælp omkring deres rettigheder til kompensation inden for de seneste 6 år.

Husk derfor, at du altid kan få hjælp til at søge fly kompensation SAS ved flyforsinkelse med eksempelvis SAS. Du kan naturligvis også søge hjælp til flykompensation hos alle øvrige flyselskaber.

Værd at vide om kompensation ved flyforsinkelse

Som udgangspunkt kan du søge om kompensation, hvis dit fly er mere end 3 timer forsinket. Afhængigt af forsinkelsen, kan du få op til 600 euro i kompensation. Denne kompensation er fuldstændig uafhængig af, hvad du måtte få i erstatning via din rejseforsikring.

Reglerne gælder for fly, der har afgang eller ankomst i EU. Dertil kommer, at forsinkelsen skal være flyselskabets skyld; for eksempel i form af tekniske eller driftsmæssige problemer. Skyldes forsinkelsen en udefrakommende faktor som for eksempel vejret eller en terrortrussel, kan du ikke som udgangspunkt få kompensation.

Mange flyselskaber forsøger at sno sig uden om reglerne ved at tilbyde mad og drikke eller vouchers. Selvom du er blevet tilbudt disse kompensationer, har du stadig ret til økonomisk kompensation for forsinkelsen, såfremt ovennævnte faktorer er opfyldt.

Hvor meget, du kan få i kompensation ved flyforsinkelse, afhænger dels af distancen og dels af forsinkelsens omfang. Kompensation spænder fra 250 til 600 euro.