Studierejser: 7 gode råd når du rejser

28. oktober 2015

Her får du 7 gode råd om hvad du skal huske inden afrejsen (som ikke lige kan klares fem minutter før flyet afgår) og om hvad du skal være særligt opmærksom når du kommer frem.

Du har sikkert allerede været på studietur til både Pandrup, Polen og Paris som du har fundet via Studenterguiden.dk. Så du kender rutinen med at pakke kufferten, glemme tandbørsten og kun have ét par underbukser med til en uge sammen med alle dine studiekammerater.

Hvis du føler en udlængsel og trænger til at komme langt væk fra de danske kyster og det kolde nord, så er der gode muligheder i Afrika. Uanset om du er en backpackertype eller en strandløve kan du finde en destination der passer dig. Du kan også kombinere de to ting med både hotelophold ved Det Indiske Ocean og safari i den vilde natur.

Når du har besluttet dig for hvor du vil tage hen skal du være opmærksom på om det kræver et visum, vaccinationer, om dit pas skal fornyes eller du skal have ekstra meget solcreme med.

1. Tjek om din destination har nogle forbehold på udenrigsministeriets hjemmeside. Det kan være at der er undtagelsesforhold i landet på grund af terror, krig, naturkatastrofe eller en epidemi der er udbrudt. I disse tider er det ikke ualmindeligt. Selv Ungarn har haft erklæret undtagelsestilstand. Der foregår ofte krige i fremmede lande, som vi ikke hører så meget om. For eksempel er Sudan naboland til Kenya, så hvis du ville tage på kombineret jungle- og strandsafari i Kenya, er det en god ide lige at tjekke om urolighederne har spredt sig.

2. Hvis du vil til Indonesien eller Sri Lanka bør du tjekke op på om det er i monsoon sæsonen og der er risiko for en tyfusepidemi, en cyklon eller en tsunami. Epidemier opstår ofte når drikkevandet bliver forurenet og skadedyr er hurtige til at sprede smitte i varmen. De fleste lande syd for Europa kræver at du har alle dine vaccinationer for det land du skal til. Men vær opmærksom på at du også har vaccinationerne iorden hvis du skal mellemlande i et land der har skærpede regler omkring vaccinationer. Eksempelvis hvis du skal til Sydafrika og du mellemlander i Kenya, skal du sikre dig at du holder dig indenfor lufthavnens internationale område, da du ellers skal have vaccination mod gul feber. Ellers bliver du ikke lukket ind i Sydafrika. Her kan du se en liste over hvilke vacciner du skal have når du tager til udlandet.

airbnb kuponkode sign up

3. Vær sikker på at dit pas ikke er udløbet eller udløber mens du er på rejse. Det kan være voldsomt besværligt at få fat i ambassaden og få udstedt et nyt pas hvis du er i et af de lande der stadig modtager udviklingsbistand. Du kan ikke altid stole på politiet i disse lande heller, så selv hvis de virker hjælpsomme og tager dig med på stationen skal du ikke vide dig for sikker. Nogle gange er selv autoriteterne i disse lande de blot ude efter at få suppleret deres løn med et tilskud fra en intetanende udlænding.

4. Visum går hånd i hånd med passet. Visum er påkrævet i mange lande og det kan kun ansøges om via landets egen ambassade eller konsulat. Spil aldrig arrogant eller virk overlegen ved ind- og udrejse, da det er de enkelte myndigheder i lufthavnen der bestemmer om du opfylder kravene for at komme igennem.

5. Pas på dine ting! Pas, papirer, pung og lignende skal du helst have på dig hele tiden. Der er mange lommetyve i udlandet. De arbejder ofte sammen og de er gode til at stjæle. Det er ikke kun penge de går efter mere. Nu er identitetstyveri også i høj kurs. Du kan ikke engang vide dig helt sikker på et hotelværelse om rengøringen nøjes med at gøre rent eller de også har en anden agenda. Hvis noget bliver stjålet er det vigtigt at melde det til politiet med det samme. Ofte er politiet ikke særligt effektive i udlandet i forhold til tyveri, men når det er lykkedes dig at få det anmeldt bør du også få en kopi af anmeldelsen for en sikkerheds skyld.

rekordsommer cph 2014

6. Har du husket at tegne en rejseforsikring? Det er de færreste der tænker på at de kan blive syge på en udlandsrejse, når nu de er blevet vaccineret. Men der er mange andre sygdomme eller uheld der kan ødelægge en ellers rigtig god ferietur. En rejseforsikring dækker oftest fra lige inden du skal flyve til du kommer hjem igen. Det kan helt sikkert være alle pengene værd, da det blå sygesikringskort ikke dækker så meget som du umiddelbart skulle tro det gjorde. For eksempel dækker det ikke hjemtransport hvis du skal hjem før planlagt hjemrejsedato.

7. Lær et par fraser på det lokale sprog. Det skaber respekt blandt lokalbefolkningen at du kan sige et par enkelte ord eller sætninger. Jo mere du lærer desto mere kan du også selv forstå, og så er du rimelig sikker på ikke at bestille noget forkert på restauranten.

Nyd turen sydpå og fortæl venner og familie om de store oplevelser du har haft. For selv om der er meget at tage højde for når du skal afsted, og du også skal passe på dine ting mens du er afsted, så er det blot om at nyde det så meget du kan.

Det bliver helt sikkert en uforglemmelig rejse du tager på hvis du følger de syv ovenstående råd.

barcelona-4